Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Изложба на илюстрации и представяне на „Сестра ми Мая от небето“

Scheduled Новини
Пекарната The Art Of Love Map
По повод на Деня на перинаталната загуба (13 юни), който отбелязваме за пети път в България, Фондация „Макове за Мери“ Ви кани на представянето на книгата „Сестра ми Мая от небето“ (автор и съставител: Бояна Петкова) и изложба на илюстрациите на Весела Кучева!
В книгата се разказва за преживяванията на малката Марта, чието семейство е загубило второто си момиченце, Мая, преди раждането. Целта й е да отвори пространство за разговор между родители и деца по тази трудна тема, да им даде увереност, че такъв разговор може да се проведе, и да ги окуражи, защото и двете страни имат нужда от него. Включили сме и „текст за родители“, в който сме се опитали да дадем ориентири за възможните чувства и мисли на по-големите деца в семействата, преживяващи загуба, както и някои практични психологически „насоки“ за справяне със ситуацията.
У нас все още трудно говорим по темата за перинаталната загуба, все още е почти невидима, все още битува схващането, че това не е „истинска“ загуба. Книгата съдържа и разкази на вече пораснали деца за това как семейната травма се е отразила на живота им като възрастни хора. От техните истории става ясно, че и тази загуба, като всяка друга, има нужда да бъде отчетена и направена видима, обговорена и интегрирана в семейната история, иначе оставя дълбока и понякога разрушителна следа.
И все пак, това е книга за деца, а детските преживявания са различни от нашите, както ясно се вижда от илюстрациите на Весела Кучева. Те са непосредствени и понякога нелогични за нас, но имат своята здрава вътрешна логика, кореняща се в детското мислене и възприемане на света и другите – най-близките – майката и бащата.
Елате да отворим това пространство за разговор, както в семейството, така и в обществото. Да направим видими нашите деца „от небето“.
– Бояна и Весела
Изложбата ще продължи дo 22 юни 2017 г.
Източник: FV event

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.