Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Изложба на издателство „Т. Ф. Чипев”

На 11 май Столична библиотека представи втората си тематична изложба – „Издателят Т. Ф. Чипев – изкуството на книгата”, посветена на българските издателства работили до приватизацията през 1947 г. Този път експонатите са на издателство „Т. Ф. Чипев” – едно от първите, наложили се на книжния пазар в България веднага след Освобождението. Именно „Т. Ф. Чипев” издава първото печатно издание на Вазовия роман „Под игото”, отпечатано през 1894 г. То събира всички части, които дотогава са публикувани в „Сборник за народни умотворения, наука и книжнина“ (1889 г. – I част; 1890 г – II и III част). Книжното тяло е в малък формат, с твърди корици, а двайсет и петте илюстрации в него са изпълнени от колектива И. Мърквичка, А. Митов, А. Пиотровски и Й. Обербауер. Сцените са театрални, картинни, без опит за интерпретация на текста, търсене на кадър, ракурс или емоционалност. Самият Иван Вазов е ръководител на изготвянето на изображенията. Помагат и актьори от Народния театър, които пресъздават сцените от текста. Те били фотографирани, а впоследствие художниците прерисуват дадените им снимки и ги превръщат в илюстрации към книгата.

Друго емблематично произведение, отново на Иван Вазов е романът „Нова земя” и този път рисуван от Пьотровски, Обербауер, Митов и Мърквичка.

„Под игото“ (1984 г.) и „Нова земя“ (1896 г.) на Иван Вазов

Едно от най-важните в света на книгите издание, което „Т. Ф. Чипев” реализира на българския пазар е списанието „Българска книга”, редактирано от Тодор Боров. То започва своя живот през 1930 г., но излиза едва в 5 броя. Това е първото специализирано издание, което разглежда проблемите на книгоиздаването в страната и публикува множество статии и анализи на различни художници, писатели и дейци.

Списание „Българска книга“ под редакцията на Тодор Боров (1930 г.)

Книжарниците на издателството също бързо се превръщат в символ на развиващата се книжна дейност и литература още през 20-те години на миналия век. На 23 декември 1928 г. се организира изложба на детската книга от Съюза на детските писатели в книжарницата на „Хр. Г. Данов” в София, която Калина Малина описва в статия, публикувана във вестник „Литературен глас”. Инициативата за изложба на книги не е нова, но за пръв път фокусът е върху детската литература. Изложбата представя само част от продукцията на детски книги в страната, без да се опитва да даде историческа основа и връзка с издаваните книги в предишни години. Издателствата, участващи в тази първа изложба на детската книга, са Министерство на просветата, „Хемус“, „Ал. Паскалев“, „Ст. Атанасов“ и „Чипев“. Наред с българските автори на приказки, разкази и стихотворения като Дора Габе, Ран Босилек, Йордан Стубел и Елин Пелин, са изложени и световни класики на Майн Рид, Жул Верн, Марк Твен, Ектор Мало („Без дом“) и Карло Колоди („Приключенията на Пинокио“). С този първи акт на осъзнато представяне на детската книга, литература и илюстрации българските книгоиздатели дават заявка за по-нататъшната си сериозна работа в тази посока.

Издателство „Т. Ф. Чипев” развива и многостранна дарителска дейност. През 1931 г. Столична библиотека получава голямо количество книги от издателството. Така днес в изложбата посетителите могат да се докоснат до автентичните издания като „Арена“ от Ламар (1922 г.) с илюстрации от Иван Милев, в които плътни черни контури, линии и силуети изпълват пространството на илюстрацията и създават собствена ритмика на черно-бялото, без да контактуват с наборното поле и формàта на произведението.

„Арена“ (1922 г.) на Ламар, илюстрирана от Иван Милев

Други първи издания са „До Чикаго и назад” на Алеко Константинов, месечното художествено илюстровано списание за деца – „Картинна приказка”, „Островът на съкровищата”, „Робинзон Крузо” и множество народни приказки от български писатели.

Експозицията ще можете да разгледате до 26 май в Мраморното фоайе на библиотеката.

Снимки и текст: Милена Радева

Месечно художествено илюстровано списание за деца – „Картинна приказка”
Изложбата в Мраморното фоайе на Столична библиотека

 

No Comments

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.