Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Изложба на „Катедрата за книга, илюстрация и печатна графика“ при НХА София в димитровградската галерия „Методи Мета Петров”

Scheduled Изложби Новини
галерия „Методи Мета Петров” Map

По случай 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, в галерия „Методи Мета Петров” в Димитровград (Сърбия) на 25 май бе открита изложба на творби на преподаватели и студенти от Катедрата за книга, илюстрация и печатна графика при Националната художествена академия в София. Управителят на галерията Зоран Андонов поздрави присъстващите от името на галерия „Методи Мета Петров” и Центъра за култура. Той посочи, че сътрудничеството с Националната художествена академия от години е изключително успешно и богато.

Книгата е продукт, който е тясно свързан с празника на българската култура и просвета и на славянската писменост, посочи на откриването Николай Цачев, доцент от Катедрата за книга, илюстрация и печатна графика. Той запозна гостите с основните особености на представените творби: работите, създадени от преподавателите на катедрата, които са от областта на шрифа и илюстрациите на студентите, които са правени в крайния етап, бакалавърска степен – детска авторска книга.

На откриването присъства и генералният консул на Република България в Ниш Едвин Сугарев. Той изтъкна голямата важност на делото на Светите братя Кирил и Методий; на словото, което е от изключително значение за индивидуалната и колективна памет, историята и идентичността ни и разбира се, на самата книга и изкуството, свързано с нея.

Творбите на преподавателите и студенти от софийската НХА в димитровградската галерия ще могат да се разгледат до 25 юни.

Откриване: 25 май 2018 г.

Място: галерия „Методи Мета Петров” в Димитровград (Сърбия)

Закриване: 25 юни 2018 г.

Източник: www.far.rs; Текст: Дияна Йеленков; Снимки: Славиша Миланов

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.