Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Изложба „От птиците на Балканския полуостров до лечебните растения“

Scheduled Изложби Новини
Регионален исторически музей - София Map

През 2023 г. Регионален исторически музей-София с Дружество на анималисти флористи и научни илюстртори отбелязват 5 години успешно сътрудничество.
На 27 юли 2023 г. се открива третата от поредица самостоятелни изложби посветени на повода. Тя озаглавена „От птиците на Балканския полуостров до лечебните растения“ и в нея са включени избрани представителни произведения на Георги Пчеларов. Най-ранните оригинални илюстрации в експозицията са от емблематичното издание „Птиците на Балканския полуостров“ от 1991 г., в което са поместени 1992 цветни и 211 черно бели авторски илюстрации на Георги Пчеларов. През 2012 г. определителят, познат и търсен, както от специалисти, така и от любители на орнитологията е преиздаден, като във вторият тираж има и нови илюстрации на автора. Тях също можете да видите в настоящата изложба.

Освен тях са представени илюстрации, публикувани в Списание 8 през 2015, 2016 и 2019 година. Част от тях са от колекцията на ОББ. Още един важен представителен за най-актуалните творчески посоки на художника са 12 ботанически илюстрации от тазгодишния календар на Медицинския университет в Пловдив, предоставени за експозицията от Музея на медицината към университета.

Георги Пчеларов, като председател на ДАФНИ и най-ангажиран с избора на тематичните рамки на изложбите, участва във всички ежегодни изложби, пленери и други дейности на дружеството. Изложбата обединява картини от всички изложби на ДАФНИ през изминалите пет години.

Откриване: 27 юли 2023 г., 18:00 ч.
Място: Регионален исторически музей-София
Закриване: 10 септември 2023 г.

Източник: Facebook event

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.