Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Изложба по книгата „Сузи, внучката от къща №4 и времето на скритите еврейски звезди“

Scheduled Изложби Новини
Изложбена зала "Триъгълна кула на Сердика" Map

Когато решихме да започнем проекта „Сузи“, преди почти десетилетие, рискът да попаднем в „окото на бурята“ изглеждаше нищожен.
Днес, когато най-накрая успяхме да представим отпечатана нашата книга, заедно със съпътстващата я изложба, светът е въвлечен не в една, а в две войни, едната от които има пряко отношение към темата на нашата творба и я поставя в сложен контекст от идеологически разделения.
„Сузи, внучката от къщата на N4“ e неподправен и истински вълнуващ поглед към злото на фашизма, преживяно от едно еврейско дете и неговото семейство, разказан от бомбардираната, но неразрушена и несломена къща на колективната ни памет.
Незлоблив, но изобличаващ разказ.
Разказ, който заслужава да стане част от света на нашите деца и не заслужава да попадне под обстрела на идеологическите наслоения на нас, техните родители.
Но дали ще е такава съдбата на книгата и изложбата Сузи или пък ще прилича на нелеката съдба на героинята Сузи?
Отговорът на този въпрос, зависи единствено от нас самите.
Като издатели на книгата и куратори на изложбата, ние сме готови да рискуваме, защото сме сигурни, че конкретната история на внучката от къщата на №4, като всяка добра литература, отправя послания, надхвърлящи идеологическите разделения – послания, свързани с важните теми за пост-паметта, изключването и неравенството, които днес
са актуални точно толкова, колкото и преди 70 години.
И вярваме, че това са теми, които би следвало да вълнуват с равна сила децата, независимо от коя страна на историята избират да стоят техните родители.
Затова ви предизвикваме да се отправите, заедно с вашите деца, на едно вълнуващо, визуално атрактивно и добронамерено пътешествие , което ще ви позволи да опознаете семейството на Сузи.
Изложбата разказва истинската история на едно еврейско момиче от Берлин-Вилмерсдорф, което заедно с родителите си Щефи и Лудвиг Колм се укрива през октомври 1942 г., за да избегне преследването от националсоциалистическия режим. Семейството оцелява, благодарение на помощта на цяла мрежа от хора, вярващи, че доброто си заслужава риска.
По пътя ще срещнете множество забавни малки сюжети, свързани с отхвърлянето и приемането, със страха и смелостта и с оптимизма и невинността като противоотрова на злото.
Берлинската писателка, илюстраторка и учителка Биргита Бер е съживила преживяното от гледната точка на внучката Сузи, използвайки един интригуващ детското въображение литературен похват – визуалният език на графичния роман.
Разказът й е базиран на материали от Щефан Колм, потомък на
семейството и доведен брат на Сузи, който е споделил с авторката своите спомени, документи и артефакти от семейния архив.
Изложбата по книгата предлага иновативен подход за разказване на миналото през настоящето – риск, който прави експериментът още по-вълнуващ.
Фестивал CULTURAMA е част Календар на културните събития на Столична община за 2022 г.

Откриване: 12 февруари 2024 г., 18:00 ч.
Място: Изложбена зала „Триъгълна кула на Сердика“, бул. „Княгиня Мария Луиза“ 16
Закриване: 19 март 2024 г.

Източник: FB event

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.