Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Изложба „Под езика“

Scheduled Новини
НДК Map
Заповядайте на откриването на изложбата ми „Под езика”, която е част културната програма на тазгодишния Пролетен базар на книгата! По повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, шейсетте идеограми, заедно с дефинициите към тях можете да видите от 23 до 28 май между 10:00 и 20:00 часа в НДК (Мраморно фоайе).

В края на април 2016 г. стартирах във фейсбук авторския си проект „Под езика“ – графичен експеримент, посветен на кирилската азбука.
Типографският проект изследва и трансформира познатите ни букви – на пръв поглед абстрактните буквени знаци, които изобразявам графично, оживяват в своеобразни идеограми. Всяка от трийсетте кирилски букви не само подсказва или илюстрира по лаконичен начин значението, но и поставя началото на различна дума.
Думите, на които се спрях в „Под езика“, са както с непреходна актуалност – често употребявани в устната и писмената реч, така и утвърдени или налагащи се чуждици, тъй като смятам, че именно те обогатяват най-интензивно езика ни през последните години и показват, че той е жив организъм, който непрекъснато се развива.

През 2017 г. „Под езика“ излиза извън фейсбук, прераствайки в социален експеримент. След като изобразих нови 30 идеограми, с които ви запознавам поетапно тук всеки ден, реших да поканя 60 представители на българската култура – известни писатели, журналисти, художници, преподаватели и др., да дадат кратко определение или интерпретация на шейсетте думи от 2016 и 2017 г.
Дефинициите варират от речникови конструкции, афоризми и стихове, до много кратки истории и импулсивни словесни реакции.
Всичко това намира израз не само тук, но и в предстоящо книжно издание, което ще издам за 24 май. В типографската книга „Под езика“ ще бъдат публикувани всички 60 идеограми от 2016 и 2017 г., както и определенията на взелите участие в проекта.

Източник: FB event

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.