Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Изложба „Птиците в изкуството и цар Фердинанд I“

Scheduled Изложби Новини
Регионален исторически музей - София Map

„Птиците в изкуството и цар Фердинанд I“ е изложба, която за първи път показва оригинални акварели на автори, илюстрирали едно от най-ценните орнитологични издания – „Науман, Естествена история на птиците на Централна Европа“(„Naumann, Naturgeschichte der Vogel Mittel-Europas“).
Близо 400 оригинални илюстрации съставляват безценната колекция, която до момента не е била обект на проучване и не е показвана пред публика. Тя дълго е смятана за изгубена или унищожена по време на войните. В действителност обаче е съхранена в България.
На началната страница на том I от поредицата (1905 г.) откриваме ключа към въпроса как ценните оригинални илюстрации, рисувани в продължение на няколко десетилетия от някои от най-известните илюстратори и орнитолози, се пазят и до днес в България. Сред авторите е Пол Леверкюн (Германия). В изложбата са показани оригинални акварели с авторски бележки от Джон Джерард Кьолеманс (1842-1912), Еди де Маес, Бруно Гайслер (1857-1945), Отто Клайншмидт (1870-1954) и др.
Включени са и малък брой произведения на български автори – Иван Милев, Харалампи Тачев, Николай Ростовцев и др. Те представят различна интерпретация на темата за птиците.
Обединяването на научните илюстрации в експозиция заедно с декоративно-приложни проекти, рисунки, фотографии и други експонати разкрива връзката между развитието на привидно крайно различни области каквито са науката, изкуството и музейното дело.

Откриване: 04 септември 2018 г., 18:00 ч.

Място: Регионален исторически музей – София, площад Бански 1

Източник: РИМ-София

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.