Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Изложба, включваща илюстрации на Милена Радева във Финландия

Наскоро във Финландия бе издадена детската книжка „The Best Summer Guest“ на авторката  Туула Перре, илюстрирана от българската художничка Милена Радева. Илюстрациите към книгата, писателката представя в изложба, която бе открита на 1 юли в „Old Wasa Bank House” в Коскинен – най-малкият град във Финландия и ще продължи до края на месеца.

Туула Перре е родена през 1958 г. във Финландия и прекарва своето детство в малко източно градче. В края на 70-те години започва своето следване в Хелзинкския университет, специалност „Право” и заживява в столицата. През 1984 г. завършва магистърска степен в областта на международното гражданско право и сравнителното право. След дългогодишна, професионална кариера като адвокат и ръководител на международни корпорации, през 2015 г. Туула Перре започва работа по своята докторска теза на тема свързана с влиянието на социалната и културната промяна през 60-те и 70-те години върху ограничението на свободата на словото на финландските медии. Независимо от своята натоварена професия от 2010 г. до момента Туула е издала повече от 30 книги, които са преведени на няколко езика. Но защо адвокатът започва да пише книги? Ето какво сподели тя с нас:

„Човек има твърде ограничено въздействие върху света около него. Сравнението, че той е само капка в океана е много точно и това е много депресиращо. Но аз мисля, че не трябва да подценяваме значимостта, която тази единствена капка може да има. Без тези капки нямаше да има океани, реки и езера, а кладенците ни щяха да са празни. Всеки човек, който реши, че иска да направи нещо добро за този свят ще намери начин да го направи. Писането на детски книги определено е начин. Много хора не осъзнават неговата сериозност и си мислят, че е губене на време. Но аз вярвам, че всеки, който е воден от правилните подбуди ще провокира и направи промяна. За мен мотивацията идва от малките читатели, върху които историите ще повлияят и хората, които им помогнат да ги прочетат – родители, учители, лекари и медицински сестри. Според мен добрата книга е тази, която дарява своя читател – малък или голям, с топла прегръдка и го подкрепя в трудни моменти. Тя строи мостове и подчертава приликите, а не разликите между хората.

Всичко това може да звучи наивно, но аз вярвам, че добрите, милите думи имат голяма сила. Те са като свещ, която палиш в тъмното, за да озари мрака и създава усещането за дом за всички ни.“

С Милена Радева се запознава случайно, докато търси илюстратор, който да преработи вече реализираната от нея книга за малкия летен гост Джонти, който прекарва едно невероятно лято с баба си. След дълга работа книгата вече е на пазара, реализирана от издателство Wick Wick. Предстоят още две книжки посветени на приключенията на Джонти, отново с илюстрации на Милена.

Снимки: Туула Перре

 

 

One Comment

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.