Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Изложбата „Писатели, книги, илюстратори” в РБ „Партений Павлович” – Силистра

През месец юни Регионалната библиотека „Партений Павлович” – Силистра подреди за своите читатели и гости изложбата „Писатели, книги, илюстрации”. За да научим повече за експозицията се свързахме с г-жа Лиляна Великова – завеждащ библиотекар-специалист в отдел „Изкуство” на РБ.

„Изложбата е разделена тематично: История на книжното изкуство; Оформление на книгите; Българската книга през вековете; Ръкописни книжовни съкровища; Книжни миниатюри; Библията – вечната книга; В света на илюстрацията; Илюстрации на детски книги; Рисунки на писатели.
Началото е поставено с „История на книжното изкуство”, където освен „История на книжовната култура” на Владимир Василиев и „Писма и документи на папирус” на Веселин Бешевлиев е отделено специално място на изключително ценните издания на
„Сто български екслибриса” и „Ексмузициси на български композитори“ на Петър Величков и „Екслибрис“ на Евтим Томов, „ EX LIBRIS – 2008”- каталог на РБиблиотека – Русе.
„Оформление на книгите” представя „Древен и съвременен български шрифт” и „ Шрифтът през вековете” на Васил Йончев и подобни издания на руски език.
Витрината „Писатели и книги” съдържа изданието на Людмила Живкова
„Четвероевангелието на цар Иван Александър”, фототипните издания на
„Стематография” на Христофор Жефарович и „Рилската грамота на цар Иван Шишман” с изследване от Иван Дуйчев.
Темата „Ръкописни книжовни съкровища” представя художествени албуми и фототипни издания на „Манасиева летопис”, „Асеманиево евангелие”, „Евтимиев служебник” „Абагар” на Филип Станиславов, както и „Славянски ръкописи от Британския музей и библиотека” и „Българската книжовна традиция във Ватиканската библиотека”.
По-важните заглавия, подредени в „Българската книга през вековете” са „ Тракийски легенди”, „ 1000 години българска ръкописна книга” на Аксиния Джурова, „Старобългарско изкуство” на Никола Мавродинов и „Българската езическа култура VІІ-ІХ век” на Рашо Рашев.
Темите „Книжни миниатюри” и „Библията – вечната книга” сами говорят за себе си и тук са подбрани богато илюстровани и отлично изработени издания от фондовете на библиотеката.
Последните три теми „В света на илюстрацията”, „Илюстрации на детски книги” и „Рисунки на писатели” включват издания с илюстрации на Илия Бешков, Александър Божинов, Вадим Лазаркевич, Евгени Босяцки, Нева Тузсузова. Нарочно не споменавам съвременни български и чужди илюстратори. Реших да включа и рисунки на писатели, като от българските намерих Чудомир и Елин Пелин.
По-голямата част от изложбата е от фонда на отдел Изкуство, в който са съсредоточени книжни и нетрадиционни носители на информация. Изложбеното пространство на библиотеката се оказа твърде малко като площ, за да може да се покаже цялото богатство на книжните фондове. В база „Данни” в електронната система на библиотеката са включени подробни данни за всяко издание и това много улеснява търсенето. Останалото е вече въпрос на творчески подход към библиотечната работа.”

Снимки и плакат: Васил Тончев

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.