Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Изложби, книги, представяния и хубави емоции на „София диша“ 2017

Августовското издание на „София диша“ 2017 г. определено се превърна в място за срещи, веселие и забави в центъра на града. Площадът около храм-паметника Александър Невски тази година е мястото, на което се провежда културният фестивал, за разлика от преди, когато локациите се местеха всяка седмица.

Шарените шатри могат да предложат буквално всичко на всеки – хендмейд и крафт сувенири, каузи, идеи, спорт, детски занималния, храни и напитки и още много. Пространството е разделено на шест зони, като всяка от тях има собствена програма за двата дни.

Но къде се спря нашият поглед вчера?!

Влизайки откъм ул. „Г. С. Раковски“, попадате в „Творческата зона“, в която ще откриете не малко книжни павилиони и дизайн студия. Някак си (или поне на мен така ми се стори) беше наблегнато на определени произведения и по-конкретно – на представянето на български автори. ИК Жанет и Colibri бяха със собствена програма и четения, които привличаха вниманието на посетителите.

Малко по-нататък са разположени импровизирани „галерийни пространства“, които представят различни автори. Сред тях е и MORPH, за когото вече ви разказахме, с неговите искрени илюстрации, които (с риск да се повторим) са наистина въздействащи!

Сред шатрите ще откриете и добре познатата на всички ни „Златна ябълка“ и техния филм „Легенда за първия кукер“. А в съседство са „Grozen entertainment“, на чиято сцена вчера бяха представени авторите Иван Коритарев, Румен Чаушев, Петър Станимиров и Калоян Панов. Днес програмата им продължава с Любомир Илиев, Satanasov, Диана Калугина, Диана Нанева, Анна Цочева, Мая Бочева – Wicky, Надежда Кацарова, Сибила Коритарева, Нико Попов и Иван Коритарев. В близкия Кинопавилион ще бъдат излъчен и филмът „ДЪГА“, който направи своята премиера през март тази година.

И като стана въпрос за комикси, автори и игри, Мая Бочева – Wicky и Радостина Николова са в „Детската зона“, тъй като освен своите произведения имат и детска работилница през деня. Техните авторски книжки можете да намерите на щанда им, а те самите (и двете!) работят по следващите си проекти, които ще очакваме с нетърпение.

Това са само част от забавленията тази година. Тези от вас, които не са успели да посетят фестивала вчера (26 август), не изпускайте тази възможност днес (27 август)!

Снимки: Милена Радева

„София диша“ 2017
ИК Жанет 45

Мария Касимова на щанда на издателство Colibri
Издателство Colibri
Изложба на MORPH
Изложба на MORPH
Петър Станимиров и „Grozen Entertainment“
„Grozen Entertainment“
Книжките на Мая Бочева – Wicky
Книжките на Радостина Николова с илюстрации на Мелина-Елина Бондокова

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.