Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Юбилейна изложба на Борис Стоилов в Пловдив

Scheduled Изложби Новини
Градска художествена галерия - Пловдив Map

Известният български илюстратор Борис Стоилов закръгля 60 години с голяма изложба в Градската галерия
С ретроспекция на богатото си творчество известният илюстратор Борис Стоилов ще отбележи 60-та си годишнина в Градската художествена галерия от 1 до 22 март. Откриването е навръх Баба Марта от 18:00 часа в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“№15. Същевременно художникът отброява и 30 години, отдадени на работа в областта на илюстрацията. В този период авторът е създал над 1300 корици на книги и много пълни илюстрирани заглавия – в черно-бели и пълноцветни илюстрации, нарисувал е хиляди илюстрации. За изложбата е подбрал свои творби от последното десетилетие.

Борис Стоилов е роден в Пловдив през 1962 г. Завършва Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив (Сценични кадри), а през 1989 г. се дипломира със специалност „Графика“ в Националната художествена академия в София.

Негови творби са участвали в много национални и международни изложби. От 1990 г. насочва интересите си към приложната графика – печатна реклама, дизайн и оформление на книги. Работи с едни от най-големите български издателства – „Христо Г. Данов“, „Хермес“ и с чеждестранните : „Edition les Intouchables“ – Монреал, Канада, Editions Michel Quintin-Waterloo (Quebec) Canada, Steaua Nordolui – Румъния, Издателство „Eduard“ – Румъния.

Голяма част от работата му през годините е посветена на книгите за деца (към 500 заглавия). Издадени са в няколко много популярни серии: „Златно перо“, „Имало едно време“; „Вечните български приказки“; „Приказки от 1001 нощ“; „Майстори на приказката“ и др. С книгите за деца е свързана и работата му за няколко чуждестранни издателства от Европа и Северна Америка.

Носител е на престижни български и международни награди за илюстрация. Член е на СБХ. В момента живее и работи в Пловдив.

Източник: Градска художествена галерия – Пловдив

Откриване: 1 март 2022 г., 18:00 ч.

Място: Градска художествена галерия – Пловдив, ул. „Княз Александър I“ №15

Закриване: 22 март 2022 г.

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.