Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

„Къде ли да изхвърля това?“

Здравей! Аз съм ЕкоБобиПеко и съм консерва от боб. Ето защо Ина-Жълтина и Стъкльо ме кръстиха с това име.
Кои са те ли? Едни добри приятели, с които ще те запозная в тази необикновена приказка.
Те ми помагат да си събирам отпадъците разделно.
Това полезно умение се нарича РЕЦИКЛИРАНЕ и аз имам честта да те науча на него. Както и на още интересни, любопитни и важни неща, като мятане и пресмятане, разни букви, срички и бурмички.
Но това не е всичко! Ще ти покажа как да си засадиш истинска градина и да нахраниш цяла дружина с вкусен зарзават! Дори и рецепта има, за да готвиме двамина (по принцип не говоря в рима).
Затова, като ме видиш някъде – значи има ИГРА!
О, ами забравих да ти кажа, че в тази история е пълно със забавни игри.

Така започва второто приключение от трилогията „Защо си тръгнаха пчеличките?“. В книгата децата ще потеглят на пътешествие в приказния свят „Туй-Онуй“ заедно с Любка и Мъдрян, които попадат там чрез вълшебна стара книга.

Както всяко пътуване така и това ще ги научи на нови неща. Ще открият колко е важно да се грижим, за природата около нас. Ще разберат от феята Цветка как се отглеждат плодове и зеленчуци така, че те сами да се пазят едни други от вредители. Ще забъркат природна отвара с която да лекуват посивите, ако са пострадали. Накрая децата ще излязат истински градинари благодарение на най-милите съветници от фондация „Заедно“, които помогнаха с добри идеи, рецепти и съвети за отглеждане на устойчива градина.

Тръгвайки по следите на киселите облаци – Любка и щъркела Цецко ще открият, че облаците идват от къщата на една зла вещица на име Шонка (защото това е галеното й име, иначе се казва Корнишонка, понеже отглежда всевъзможни видове краставици, а най-любими са й корнишоните). Шонка забърква магии с отпадъци и после полива своите краставици в градината правейки си с тях зловещи експерименти. Замърсяването на въздуха и земята е поднесено не буквално, както е в света на възрастните, а под формата на приказка. Без сложни думички, които ще откриете в учебниците или енциклопедиите. Тук всичко е обяснено по детски, за да достигне до най-малките същността, а именно усещането за това, че боклуците замърсяват, че плодовете и зеленчуците се гледат най-добре по естествен път без пръскане и химикали.

И ето как стигнахме до един от най-важните компоненти в тази книга, а именно – рециклирането. Едни от главните герои са Ина-Жълтина и Стъкльо – контейнери за рециклиране. В книгата под формата на най-различни игри децата ще се учат да рециклират отпадъците от опаковки. За да сме точни в указанията и да предадем възможно най-правилната информация на децата – наши партньори са Екобулпак България, които ни помогнат за осъществяването на тази книга.

Игрите не се изчерпват само с това! Децата ще открият познатите букви (от картите „Коя е тази буква?“ и от книгата „Защо медът е толкова сладък?“), ще съставят с тях думи, ще търсят в много страници отпадъци от опаковки, ще търсят посоките на света (игра с компас), ще си припомнят „Колко е часът?“, но този път по целия свят. Ще има голяма игра със събиране и изваждане, игра със сричкуване, творческа игра в която да измислят сами кое ненужно нещо в какво може да се превърне, така че да го ползваме и пак и пак, вместо да се превръща в боклук. Разбира се ще готвят – този път вкусни мъфини с пресни малини, а покрай рецептата ще пресмятат – време и грамажи. И какво ли още не!

В книгата ще откриете стикери за залепване. Едната част са свързани с игрите в книгата, а другата част са с картинки на героите, някои от които ще откриете във Viber. Тях детето може да си залепва навсякъде.

Издателство: ТАТ creative

Илюстрации: Мая Бочева

Автор: Мая Бочева

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.