Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Кирил Златков е носител на наградата „Златна четка“ за 2017 г.

Поетесата Екатерина Йосифова е носителят на златния „Орфеев венец“ за високи постижения в съвременната поезия, който традиционно се присъжда на най-изявения през годината поет. Отличието бе връчено снощи от министъра на културата Боил Банов. Той пристигна в града под тепетата, за да поздрави събралите се на Античния театър хиляди пловдивчани, дошли за официалната церемония по откриването на 15-я Литературен фестивал „Пловдив чете“. Със „Златна четка” за художествено оформление от зам.-кмета Александър Държиков бе удостоен  Кирил Златков. Начало на събитието даде Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика” към Общински детски комплекс – Пловдив, а Тони Димитрова и Орлин Горанов изпълниха най-големите си хитове.

„Орфеевият венец” за първи път се присъжда на жена – поет. Сред книгите й с поезия са: „Късо пътуване”, 1969; „Нощем иде вятър”, 1972; „Ръце”, 2006; „Тази змия”, 2010; „Тънка книжка”, 2014. Пише и книги за деца: „Истинска приказка за Поли”, 1994; „Легенда за магичния певец”, 2000; „Дракончето Поли”, 2012. Носител е на наградата „Хр. Г. Данов” на Министерство на културата за художествена литература („Нагоре – Надолу”). През 2014 г. Екатерина Йосифова получава и Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Кирил Златков е роден във Варна. Той е художник, дипломиран в специалност „Графика” на НХА през 1996 г. Изявявал се е в различни области на визуалните изкуства – графика, живопис, плакат, стенопис, графичен дизайн, илюстрация, калиграфия и шрифт. Има няколко самостоятелни изложби и много участия в различни общи изложби. Работил е и в областта на рекламата като арт директор и творчески директор.

За поредна година партньори на 15-тото издание на Литературния фестивал „Пловдив чете” са Министерството на културата на Република България, община Пловдив и Асоциация „Българска книга”, а домакин е Издателство „Жанет 45”. Сред многото партньори са фондация „Пловдив 2019”, общински институт „Старинен Пловдив”, Драматичен театър – Пловдив, читалища и др. Събитието, което е под патронажа на кмета на град Пловдив, е част от Календара на културните събития на община Пловдив за 2017 г. В 14 шатри на площада пред Централната поща 40 издателства ще изложат най-новите си заглавия. До 25 юни публиката ще може да се наслади на срещи с писатели, пърформанси и литературни четения, както и на множество съпътстващи събития.

Източник и снимки: Министерство на културата

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.