Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Кметът на София откри „Пролетния базар на книгата 2017“

Председателят на АБК – Веселин Тодоров, кметът на София – Йорданка Фандъкова, зам. министър на културата – Амелия Гешева и директорът на „Националния център на книгата” – Михаела Петрова откриха тазгодинишния „Пролетен базар на книгата” заедно със специалните гости Стефка Костадинова и Валентин Йорданов.

Веселин Тодоров, Стефка Костадинова, Йорданка Фандъкова, Михаела Петрова, Амелия Гешева и Валентин Йорданов.

Кметът на София изказа радостта си, че и тази година Столична община е партньор на събитието и че то се открива в навечерието на най-светлия български празник – 24 май. „София е четящ град. В София ежедневно се провеждат книжни събития” каза тя, а само за следващите 6 дни по време на базара те ще са 55 на брой! Йорданка Фандъков прикани всички, които имат възможност и време да посетят Пролетния базар и да закупят книга за себе си, близки и приятели и най-важното на децата си. Амелия Гешева подчерта, че в програмата на правителството и министерството ще се работи активно за сътрудничество между издатели, библиотеки и училища. Михаела Петрова покани публиката и гостите на базара, да се включат в арт пространството, което НДК представлява в момента, визирайки хартиените инсталации във фоайето и графитите, които посрещат читателите на входа. В края на изказването си Веселин Тодоров обяви, че скоро вече няма да е председател на Управителния съвет на „АБК” и че в асоциацията предстоят структурни промени.

Начало на „Пролетния базар на книгата 2017“

Въпреки множеството ремонтни дейности и преструктурирането на изложбените пространства панаирът и тази година беше осъществен. Точно 100 са изложителите, независимо от създадените неудобства повечето от щандовете са на познатите за читателите места. Огромно изключение прави щандът (№115) на издателство „Софтпрес”, който този път е позициониран на полуетажа срещу главната сцена, на която ще се проведе основната част от  културната програма. Друга изненада тази година е щандът (№Б19) на сайта „Аз чета”, които също предлагат своя програма по време на базара. Сред имената в нея в сферата на илюстрацията са Дамян Дамянов, който днес (23 май) ще говори на тема „Нарисувай ми книга”, както и Мая Бочева, която на 25 и 28 май ще разкаже повече за работата си по нейните дигитални книги-игри. Цялата програма на „Аз чета”, можете да намерите тук.

Напомняме, че утре (24 май) от 14:00 ч. е откриването на изложбата „Под езика”, а ние ще следим и другите събития по време на базара.

Снимки: Милена Радева

Арт-инсталацията на централния вход
Част от незасегнатия от ремонти полуетаж и щандът на „Аз чета“ (дясно)
Стефка Костадинова с малките спортисти
Стефка Костадинова и Валентин Йорданов представят юбилейните си албуми
Михаела Петрова (НЦК)
Амелия Гешева (зам.-министър на културата)
Йорданка Фандъкова (кмет на София)
Веселин Тодоров (АБК)
Веселин Тодоров, Стефка Костадинова, Йорданка Фандъкова, Михаела Петрова, Амелия Гешева и Валентин Йорданов.
No Comments

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.