Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Книжният свят в подкрепа на Украйна

Франкфуртският панаир на книгата излезе с официално становище по отношение на войната в Украйна.

В светлината на настоящия въоръжен конфликт в Европа, ние сме особено загрижени за многото колеги, които познаваме лично в Украйна.
„Украйна има право на мир!“ казва Съветът на настоятелите на наградата за мир на германската книжна търговия и групата Börsenverein, към която принадлежи Frankfurter Buchmesse, и настоява да се сложи край на съзнателното унищожаване на мира и свободата в Европа.

Уважаеми колеги, които са пряко застрашени в този конфликт, нашите мисли са с вас.

Най-добри пожелания на всички читатели

Екипът на бюлетина

 

 

Панаирът на книгата в Болоня също застана в подкрепа на Украйна и се обяви срещу действията на Русия.

 

Панаирът на детската книга в Болоня и свързаните с него брандове искат да изразят своето осъждане на руските агресии в Украйна. BCBF може да потвърди, че незабавно се прекратява сътрудничеството с всички руски държавни институции, отговарящи за организацията на руския колективен щанд на предстоящия панаир.

BCBF, BolognaBookPlus и Bologna Licensing Trade Fair бяха и продължават да подкрепят Асоциацията на украинските издатели и ще продължат да популяризират техните книги, илюстратори и писатели в тяхно отсъствие на тазгодишното събитие.

Книгите във всички възрасти остават мост между културите и никога досега издателската индустрия за децата не е била по-важна.

 

Сайтът „Българска илюстрация“ не може да остане безразличен към случващото се в Украйна. На 24 февруари 2022 година Русия нападна суверенитета на една европейска държава – Украйна. Светът видя с очите си какво значи терорът на войната. Но нито светът, нито Европа, нито ние можем да останем и да гледаме безучастно, защото днес Украйна е светът, който се бори за справедливост. А за да имаме свят без война, ние от „Българска илюстрация“ апелираме: не се страхувайте от детските книги, които говорят по темата за войната, защото утре, именно тези книги може да спасяват животи.

Две издания за деца за войната и емигрантите с илюстрации на Милена Радева

Споделяме с вас банковата сметка на Българския червен кръст, ако искате да дарите средства в помощ на пострадалите от конфликта в Украйна. Също така можете да направите и материални дарения, цялата информация можете да намерите в сайта на Българския червен кръст.

Колаж на корицата: Милена Радева

No Comments

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.