Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Книжното изложение на Sofia Art Book Fair

Първият панаир за арт и фото книги в България – Sofia Art Book Fair завърши своята програма с книжно изложение. То бе най-мащабното събитие в седмицата на фестивала. Неговата основна цел бе освен да представи пред широката публика един по-различен поглед върху книгите и по-специално авторските издания, арт книгите, самиздат проектите и концептите на отделни художници и да запознае участниците помежду им. Изложението събра под подкрива на Cosmos coworking camp повече от 20 участници, които лично представиха своите издания. Между 23 и 24 септември посетителите имаха възможността да разгледат и закупят арт и фотокниги, комикси и фензини и други експериментални и лимитирани печатни издания.

Сякаш по-голямо е международното участие в цялостната програма на панаира. Сред гостите на изложението беше френският артист и колекционер Тома Сован, чиито проект Beijing Silvermine беше показан на последното издание на Paris Photo, нидерландският фотограф Елен Корт, чиято последна книга Charkow е отличена с International Photobook Award за 2017, френският колекционер на намерена фотография Жан-Мари Дона и неговото издателство Innocences и издателството за документална фотография FotoEvidence, основано от Светлана Бахчеванова. Сред българските участници бяха фотографът Веселина Николаева, художниците Борис Праматаров и Мартина Вачева, които ще покажат свои авторски издания и графични отпечатъци. На щандовете на Hip-Hip library бяха представени разнообразни художествени издания, комикси и фензини, а платформата за фотокниги ПУК!, предложи книги на български фотографи като: Пепа Христова и Евгения Максимова.

На 23.09 от 20:00ч. в Cosmos coworking camp проведе презентация на испанският документален фотограф Карлос Споторно, награждаван многократно за своята работа като фотожурналист, автор на фотокниги и носител на наградата на World Press Photo. Карлос представи пред публиката на Sofia Art Book Fair своя най-нов проект – фотокнигата „La Grieta“, фото-комикс за бежанската вълна, в който има и кадри от България.

В изложението участваха:

MAMA Photobooks (Унгария)
FotoEvidence (САЩ/България)
изд. Innocences/ Жан-Мари Дона (Франция)
изд. Centrala (Полша)
изд. Rough Dog Press (Швеция)
Елен Корт (Нидерландия)
Тома Сован/ Beijing Silvermine (Франция/Китай)
Maycec (Мароко/Франция)
Christian Reister (Германия)
This Is Not A Map (Франция)
изд. Жанет 45 (България)
София Грънчарова (България)
Веселина Николаева (България)
Рада Люис (Великобритания/България)
изд. СОНМ (България)
Борис Праматаров (България)
Мартина Вачева (България)
Mitch Ar Breizounek (Франция)

Снимки: Милена Радева (още снимки – тук)

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.