Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Краят на Библиотека „Галактика“

Излязоха от печат последните две юбилейни книги от култовата Библиотека „Галактика“. Те отбелязват 40-годишнината от появата на нейното първо заглавие. Библиотека „Галактика“ стартира през 1979 година по инициатива на Милан Асадуров и се превръща в най-често излизащата поредица за фантастика преди прехода. Четящата публика е запленена от предлаганите текстове, които нерядко са четива на границата на допустимото през социализма.

Преводач, съставител и идеен двигател за реализирането на юбилейните книги отново е Милан Асадуров, с когото се разделихме наскоро.

Под №122 читателите ще открият пълната нецензурирана версия на „Приказка за тройката“ от Аркадий и Борис Стругацки. Художник на корицата на изданието е Димитър Трайчев.

С последния №123 е сборникът „Антиутопия“, в който за първи път се отпечатва единствената в историята на българския театър научнофантастична пиеса, играна на професионална сцена. „Антиутопия“ е авторска драматизация по новелата на Агоп Мелконян „Бедни мой Бернардие“, а художник на корицата е Текла Алексиева, която е автор на всички корици до №107.

Създателите на Библиотека „Галактика“ ни поднасят тези две последни заглавия и се сбогуват с думите: С публикуването на първата българска научнофантастична пиеса се надяваме, че слагаме достоен край на поредицата, а истинско удоволствие е, че в сборника имаме възможност да ви представим творбите на младите български писатели – лауреати на конкурса „Агоп Мелконян“ за кратък фантастичен разказ, в чиито ръце се намира бъдещето на фантастиката в България.

Книгите от това бутиково издание не са предназначени за продажба. Можете да вземете до две копия от заглавие по време на представянето на 1 ноември в Градска художествена галерия – Варна от 18:00 ч. Това е благотворително събитие в памет на създателя на поредицата Милан Асадуров и е в подкрепа на публикацията на „Очерци за историята на арменската литература“ – колекция от лекции на известния писател-фантаст, поет, журналист и преводач Агоп Мелконян, с когото се затваря поредицата на Библиотека „Галактика“.

А ние ви предлагаме да разгледате кориците на всичките 123 книги от поредицата, някои от които станали емблематични за времето си и произведението. Кориците събрахме благодаряние на сайта SFBG – сайт с информация за книги от жанровете фантастика и фентъзи, издавани в България.

 

 

 

 

One Comment

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.