Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Софийски международен литературен фестивал 2017

На 16 ноември 2017 г. се състоя официалната пресконференция на Софийския международен литературен фестивал 2017 г., която се проведе в уютната обстановка на мястото за срещи +това.

Вера Пeтрова (програмен директор) представи програмата на тазгодишното издание. И този път фестивалът ще се проведе успоредно с панаира на книгата – от 12 до 17 декември. Главен организатор е АБК, подкрепен от Министерство на културата, Столична община, Вишеградския форум и в партньорство с НДК.

Основен фокус тази година е желанието на АБК да обедини програмата и на панаира, и на фестивала, като представи общи събития по време на двата форума. Въпреки всички драми и маневри, които претърпя организацията и двете събития по традиция ще бъдат представени в НДК.

Новият екип, с който работи Софийския международен литературен фестивал, залага изцяло на младата публика и участници в събитията. Общо 12 автори от региона на фокуса, над 40 български автори, 18 разговори, 4 дискусии, 2 изложби, 1 конкурс, авторски пърформънс и професионална среща на V4, 6 съпътстващи събития, 5 детски автори и 4 ателиета за деца е обобщаващият прочит на програмата. Именно затова темата още на откриването е „Среща на поколенията“, на която ще бъдат представени част от дебютантите на 2017 г.

На вторият ден (13 декември 2017 г., 16:00 ч.) ще бъде открита и първата изложба, която сайтът „Българска илюстрация“ организира, озаглавена „Поколението Милениум – илюстратори“. Събитието е дело на нашия администратор Милена Радева и представя 30 млади художници, които работят и творят в сферата на илюстрацията. Някои от тях са вече утвърдени имена – основно зад граница, а за други това ще бъде първата им изложба. По време на откриването ще се проведе и последната дискусия на Националния център за книгата към НДК на тема „Трудната среща с българския издател“.

Още една изложба ще бъде представена в рамките на фестивала – „Самиздат – дисидентски книги от Чехия и Полша“ (14 декември 2017 г.)

Много нови идеи предлага тази година Софийският международен литературен фестивал изцяло с нова, свежа визия и поглед към младо поколение. Ние ще следим програмата на целия фестивал, а скоро очаквайте и повече информация за предстоящата ни изложба.

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.