Вижалбума със снимки „илюстратори Вкъщи“

Софийски международен литературен фестивал 2017

На 16 ноември 2017 г. се състоя официалната пресконференция на Софийския международен литературен фестивал 2017 г., която се проведе в уютната обстановка на мястото за срещи +това.

Вера Пeтрова (програмен директор) представи програмата на тазгодишното издание. И този път фестивалът ще се проведе успоредно с панаира на книгата – от 12 до 17 декември. Главен организатор е АБК, подкрепен от Министерство на културата, Столична община, Вишеградския форум и в партньорство с НДК.

Основен фокус тази година е желанието на АБК да обедини програмата и на панаира, и на фестивала, като представи общи събития по време на двата форума. Въпреки всички драми и маневри, които претърпя организацията и двете събития по традиция ще бъдат представени в НДК.

Новият екип, с който работи Софийския международен литературен фестивал, залага изцяло на младата публика и участници в събитията. Общо 12 автори от региона на фокуса, над 40 български автори, 18 разговори, 4 дискусии, 2 изложби, 1 конкурс, авторски пърформънс и професионална среща на V4, 6 съпътстващи събития, 5 детски автори и 4 ателиета за деца е обобщаващият прочит на програмата. Именно затова темата още на откриването е „Среща на поколенията“, на която ще бъдат представени част от дебютантите на 2017 г.

На вторият ден (13 декември 2017 г., 16:00 ч.) ще бъде открита и първата изложба, която сайтът “Българска илюстрация” организира, озаглавена „Поколението Милениум – илюстратори“. Събитието е дело на нашия администратор Милена Радева и представя 30 млади художници, които работят и творят в сферата на илюстрацията. Някои от тях са вече утвърдени имена – основно зад граница, а за други това ще бъде първата им изложба. По време на откриването ще се проведе и последната дискусия на Националния център за книгата към НДК на тема “Трудната среща с българския издател”.

Още една изложба ще бъде представена в рамките на фестивала – „Самиздат – дисидентски книги от Чехия и Полша“ (14 декември 2017 г.)

Много нови идеи предлага тази година Софийският международен литературен фестивал изцяло с нова, свежа визия и поглед към младо поколение. Ние ще следим програмата на целия фестивал, а скоро очаквайте и повече информация за предстоящата ни изложба.

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.