Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Любен Зидаров и Антон Стайков – „Добре че умря Джузепе”

В дъждовния 4 май 2017 г. от 18:30 ч. галерия Арт Алея в София представи изложба с илюстрации на Любен Зидаров към най-новата книга на Антон Стайков – „Добре че умря Джузепе”. Изложбата откриха Сотир Гелев, Любен Зидаров и Антон Стайков.

4 май 2017 г. от 18:30 ч. галерия Арт Алея в София

„Ако някой ми беше казал някога, че ще откривам изложба на Любен Зидаров, щях да си помисля, че нещо ми говори глупости, но това е факт” – призна пред публиката Сотир Гелев. Идеята за това кой да бъде илюстратор на изданието дава самият той, невярвайки дали нещата ще се получат, но ето! Сред множеството от варианти на различните илюстрации, книгата и изложбата са факт. „Много рядко човек може да наблюдава такава случка, защото виждаме не само илюстрациите, към готовата книга, но и варианти на илюстрациите, които не влязоха книгата.”

Сотир Гелев, Любен Зидаров и Антон Стайков

Антон Стайков на първо място благодари на Любен Зидаров, че се е съгласил да участва в „това приключение”. Тази книга и изложба са своеобразно продължение на филма, който преди няколко години екипът направи за художника и в нея много ясно личи многопластовото творчество на илюстратора. В множеството от рисунки посетителят на изложбата вижда не само различни търсения, но и еволюцията на идеята и разработката, а в книгата – крайният вариант. Докато разглеждах експозицията една колега-илюстратор ме попита: „Кой от тези варианти мислиш е влязъл в книгата?”. Замислих се…

Книгата започва своя живот още преди да е книга. От една страна провокиран от „незлобливия хумор” в творчеството на Любен Зидаров, от друга от историите, които до този момент са само устни разкази, Антон Стайков започва да записва. След близо година писане и редактиране текстовете са вече в ръцете на Любен Зидаров. Той прави първи вариант с туш на всички рисунки, но сам го отхвърля и започва работа отначало. „Когато се запознах със съдържанието, то направо ме грабна, защото първо – кореспондираше с цялата моя нагласа, която е терена на изложбите и цялото ми творчество и като илюстратор, и като живописец – хуморът и сатирата. Това е нещото, което ме накара да се захвана с книгата. Това особено съдържание на книгата беше двигателят, който ми даде повод да се доверя на езика на молива. Да оставя малко настрана туша, за да се получи по-голям синхрон и по-голяма близост с това излъчване, което самата книга носи като литературно произведение” – сподели самият Любен Зидаров. Той завърши изказването си с думите: „На второ място искам да благодаря на галерията за любезната покана. Както разбрах преди малко този случай няма да е единствен, защото предстои среща на Антон Стайков с неговия колега Анатол Франс и ще видим книгата илюстрирана от същия художник.”

Любен Зидаров подписва книгата за Ружа Маринска
С автограф от двамата автори

Книгата е издадена от ИК „Жанет 45”, редактор е Надежда Радулова, а оформлението и дизайна са дело на Свобода Цекова. Изложбата ще продължи до 20 май, а книгата е вече в продажба.

 

Снимки: Милена Радева – повече снимки от откриването – тук

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.