Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Мая Бочева за наградата „Константин Константинов” и творчеството си

Както вече обявихме Мая Бочева е носителят на националната награда „Константин Константинов” в категория „Илюстратор” за 2018 г., а ние имахме възможността да си поговорим с нея за престижната награда и творчеството ѝ.

Мая Бочева по време на награждаването в Сливен 2018

Честито, Мая! Какво означава за теб тази награда?

Благодаря много! За мен беше голяма изненада, но от тези приятните, за които дори не си се надявал, а ти се случват изневиделица. Разбира се, наградата е и голяма чест, защото хората, които я определят са от най-добрите писатели и илюстратори на детски книги и тяхната оценка за труда ми е много важна за мен. Тя е едно признание за „цялостното ми творчество“ до този момент! Разбрах в последствие, че миналата година книгата „Добросъците“, която илюстрирах за Никола Райков е била доста близо още тогава до наградата.

„Добросъците“ – автор Никола Райков, илюстратор Мая Бочева, 2016 г.

Ти спечели приза с личния ти проект „Колко е часът?” от поредицата „Туй-Онуй“. Разкажи ни малко повече за него и работата по него.

Да, за мен това беше много важно, тъй като от доста години работя както по различни поръчки свързани с анимацията и илюстрацията, така и успоредно по този проект и влагам в него цялата си душа и сърце. „Туй-Онуй“ е една компилация именно от илюстрация, анимация и игри. В основата му са книжни издания с поредица приказки, в които са вплетени различен тип образователни игри. Най-общо идеята му е децата да учат, докато играят, което е най-естественият процес, особено за едно дете. Интересното е, че освен в книги – историите оживяват и в апликация за таблети и телефони. „Who lit the Moon?“ / „Кой светна Луната?“ е една много интерактивна приказка, в която всичко може да се натиска и разглежда и която е пълна с игри. Озвучена е от едни от най-известните ни артисти и е със собствен саундтрак с жива музика. Носител на 2 първи международни награди. Затова се радвам, че към успеха на поредицата добавих тази изключително важна награда за илюстрация – „Константин Константинов“, която няма аналог в България и че това се случи именно за книгата „Колко е часът? – Наръчник за Времето“. В нея децата се запознават с понятието Време, както и се учат да познават часовника, но това става отново под формата на забавни игри, в които има събиране, умножение, смесване на цветове, готвене и какво ли още не 🙂 Може би тук е мястото да поясня, че аз съм и автор на поредицата и по този начин ми е по-лесно и да илюстрирам книгата, защото измислям текста успоредно с илюстрациите и историята се води по визията, както и обратното – самият процес по създаването е една компилация.

„Колко е часът? – Наръчник за Времето“ – автори и илюстратор Мая Бочева, 2017 г.

Ако можеше да избереш книгата от цялото ти творчество, която да предложиш на журито, коя би била тя?

Най-новата книга, която правя в момента! 🙂 Няма как, опитвам се всяка следваща книга да е по-добра от предишните.

Кадри от работния процес на новата книга на Мая Бочева

И ще те върнем още веднъж назад във времето. Поглеждайки немалкото книги, които си правила, коя не си харесваш днес и би искала да поправиш?

Малко са книгите, за които да мисля, че е можело да се справя и по-добре за времето, за което съм ги правила. Има една книга, на която даже трудно ще ѝ открия картинки, понеже умишлено не ги пазя, защото бе направена при доста странни обстоятелства – помолиха ме да я нарисувам и сглобя за една седмица. Аз го направих и резултатите бяха да речем „приемливи“ 🙂 След което ме караха да нанасям корекции в рамките на цели 2 месеца – време, за което книгата можеше да стане чудесна, ако си я рисувах както трябва, а не се налагаше да коригирам нещо нахвърляно за няколко дни. Все пак дори тя не изглежда зле, като се връщам назад към нея, защото при каквито и обстоятелства да работя аз наистина влагам максимума от себе си, нещо, което признавам си ме изтощава понякога доста. По-скоро има книга, за която съжалявам, че не успях да направя. Това е книгата на Мая Дългъчева „Как се лекува лъвски страх без пердах“. От издателство „Жанет 45“ ми бяха дали текста да го илюстрираам, но не знаехме, че книгата вече е била излязла от друго издателство. След време показах първите илюстрации, които бях направила по книгата на самата авторка и тя страшно ги хареса, но във времето все се разминаваме с нея. Надявам се един ден да илюстрирам нейна книга – за мен ще е наистина огромно удоволствие! Влюбих се от пръв прочит в нейните приказки!

„Как се лекува лъвски страх без пердах“ – проект

Айде сега и за творческите планове 🙂 Какво да очакваме от теб скоро или не толкова скоро?

Моето желание от много време насам е да продължа да работя по поредицата „Туй-Онуй“, която е моя мисия и с която искам да внеса един свеж полъх в образователната ни система. Книгите и апликациите, които създавам не са учебници, те са малко по-встрани от образованието, но носят достатъчно познания и иновативен подход към любопитството и ученето. В момента успоредно с всичко останало работя по третата книга от самите приказки, която е поне 2 пъти по-голяма от предишните и в нея се разказва както за екологията като цяло, за изчезването на пчелите, за любовта към природата, така и за гласни и съгласни букви, за топли и студени цветове, за нотите и как се изписват на петолинието и много-много други игри и приключения!

„Кой стаята разбърка? Леле! Всичко се обърка!“ – автор и илюстратор Мая Бочева, 2018 г.

„Как се казва тази книга?“ – автор и илюстратор Мая Бочева, 2016 г.

 

„Who lit the Moon?““ – application

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.