Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

„Малкият принц” в Кнежа

На 21 март от 17:00 часа в галерията на Общинския исторически музей – Кнежа бе открита изложба с илюстрациите към новото издание на „Малкият принц” на издателство ИК „Хермес“, дело на художника Борис Стоилов. Идеята за изложбата е на директора на музея – Цветина Петрова. Нейният интерес към новите заглавия на книжния пазар, както и любовта ѝ към добре оформената книга е причината „Малкият принц” да бъде поканен в града. „Проследих пътя на „Малкият принц” от издаването на книгата, пред организираните изложби на илюстрациите на Стоилов и успях да се свържа с него в края на 2016 г. Той прие с желание да гостува в галерията на музея като в последствие уточнихме и кога ще бъде организирано самото гостуване.” За съжаление г-н Стоилов не присъства на откриването, тъй като е извън България. „Реших да разнообразя представянето на изложбата пред местната публика с един кратък театрален етюд, представящ срещата на Малкия принц с бизнесмена на Четвъртата планета и разговора с тях за звездите и сериозните неща в живота на човек. Винаги се старая за търся иновативни и разнообразни начини за представяне на конкретна изложба или друго събитие в галерията. Често работя с деца, които идват с голямо желание и този път поверих ролите на Малкия принц и бизнесмена на две момчета на 12 години, които съвсем органично се сляха с образите” – разказа ни г-жа Петрова.
На откриването на изложбата присъства зам.-кмета на Община Кнежа г-жа Капка Митева. В програмата на музея през следващите седмици са предвидени срещи с ученици, посветени на изложбата и идеите, които залага Екзюпери в своето вълшебно произведение.

Първото издание на „Малкият принц” (Le Petit Prince) е публикувано през 1943 г. от издателство Gallimard, автор на произведението и на илюстрациите е Антоан дьо Сент-Екзюпери. На 1 януари 2015 г. изтекоха авторските права от 70 години на покойния автор и издателите по света имаха възможността да покажат свой Малък принц.

Снимки: ОИМ Кнежа (още снимки – тук)

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.