Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Марияна Пашева финалист за наградата Romulus Candea

Илюстрация на Мариана Пачева към проекта „Чакай малко“

Една прекрасна новина споделяме с вас днес – илюстраторът Мариана Пачева е сред финалистите в австрийския конкурс за илюстрация Romulus Candea. Споделяме не само новината, но и творбите ѝ. Честито, Марияна!

За единадесети път Designaustria обяви наградата Romulus Candea, конкурс за непубликувани проекти за детски книги. След десетото издание конкурсът беше преработен, ревизиран и преосмислен. Илюстраторите трябва да се свързват, да се учат и да говорят помежду си, да се срещат, да развиват идеи и преди всичко да работят в мрежа. Така единадесетата покана за кандидатстване за наградата Romulus Candea 2023 се разглежда като възможност за работа в общност и обучение.

Срещата на журито за новата награда Romulus Candea 2023 се проведе на 3 февруари в дизайнерския форум във Виена. Бяха изпратени общо 92 творби в две категории – от тези 92 бяха номинирани 14 проекта за детски книги.

Журито в състав Judith Auer (илюстратор на книги с картинки и преподавател в Kunstuni Linz), Barbara Hoffmann (графичен дизайнер и илюстратор), Linda Wolfsgruber (илюстратор) и Marlene Zöhrer (професор по литература за деца и юноши и ръководител на KiJuLit Center), Germaine Capdeville (дизайнер по комуникации и преподавател в рекламната академия) не присъства в журирането поради заболяване), се срещнаха на 3 февруари 2023 г. във форума за дизайн във Виена в MuseumsQuartier, за да прегледат и номинират проектите за детски книги.

Модератор беше илюстраторът Renate Habinger, Verena Hochleitner (илюстратор) и Heidi Resch (Designaustria) наблюдаваха заседанието на журито.

Журито на конкурса (снимка: www.designaustria.at)

Журито реши да определи победителите в многоетапен положителен процес и накрая избра десет проекта в категорията „Нови“ и четири в категорията „(Не)публикувани“.

»Новодошлите«

Ан Барс, „Какво бихте направили, ако всичко беше позволено?“
Йохана Богенсбергер, „Йона в книгата със стихове“
Лора Бъртшер, „Марта се ядосва“
Михаела Геберт-Ланге, „Под водата“
Джулиана Гугер, „Ниско горе и високо долу“
Барбара Кайндл, „The Brainometer“
Марияна Пашева, „Чакай малко“
Tiny Pribitzer, „Куче и пиле – щастието е в действие“
Сандра Шиша, „ABC Fantasy Book“
Нора Шукс, „Плевели“

 

»(Не)публикувани«

Каролине Голсер, „The Schnipselwirt“
Нина Обер, „Изобретението на очилатата мечка“
Лиза Мария Вагнер, „Живот, просто“
Михаела Вайс, „Животински тапет“

Всички избрани проекти получават проектна подкрепа под формата на обучение и обратна връзка (два пъти на половин ден през март и юни) и по този начин могат да бъдат доразвити. На финалното събитие през есента на 2023 г. тези 14 проекта за детски книги ще бъдат представени пред широка публика (издатели, агенции, потенциални читатели, заинтересовани страни).

Източник: www.designaustria.at
Снимки: Мариана Пачева (личен архив)

Илюстрация на Мариана Пачева към проекта „Чакай малко“

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.