Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Мария Налбантова, Марияна Пашева, Мартина Андонова

 

Мария Налбантова (р. 1990 г., гр. София). Магистър в специалност „Илюстрация“, катедра „Книга и печатна графика“ на Национална художествена академия (2013‒2015 г.), специализант по програма „Еразъм“ към Факултета за изящни изкуства в “Universidad de Granada”, Испания (2012 г.).

Носител на награда от Societe Generale Експресбанк за дипломен проект към бакалавърската ѝ степен в НХА, катедра „Книга и печатна графика“ (2013 г.). Лауреат на конкурс за илюстрация и дизайн на новооткритата приказка „Лоената свещ“ от Ханс К. Андересен (УИ „Св. Климент Охридски“ и изд. „Изкуства“, 2014 г.). През 2016 г. се състои първата ѝ самостоятелна изложба „Черни мечки за бели дни/Бели мечки за черни дни“, в рамките на международния фестивал за дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK, Пловдив. През 2017 г. е селектирана за втория каталог „Детски книги от България: Съвременни писатели и художници“, представен в рамките на Международния панаир на детската книга в Болоня. Участва в редица изложби в страната и чужбина. Фокус в творчеството ѝ са художествените книги, алтернативните печатни издания и книгите-обекти, съчетаващи полиграфически и художествени способи.

www.behance.net/omno

www.facebook.com/oomnoo

www.vimeo.com/oomnoo

Мария Налбанmова “Летеж” 2014

Марияна Николаева Пашева е родена 1975 г. в гр. Асеновград. Започва своето професионално обучение в Национална Художествена Гимназия “Цанко Лавренов” Пловдив. 1991 г. продължава във висше специализирано учебно заведение “HTL Bau und Design” Innsbruck, Австрия. Завършва там 1994 г. специалност “Приложна живопис”. 1994 г. е приета в университета “Kunstuniversität“ Linz , Австрия където 2000 г. защитава с отличие магистър артиум по “Живопис и графични изкуства”.

След краткотрайна разходка в попрището на преподавател по илюстрация и графичен дизайн в “HTL 1 Bau und Design“ Linz, Австрия желанието и за творческо изразяване я води в света на театъра. Следват повече от 15 години като дизайнер на костюми, стилист и сценограф за многобройни филмови продукции, театри, издателства и агенции в Австрия.

Началото на 2016 се завръща към илюстрацията с голяма страст и любов към природата.

Живее и работи на свободна практика в гр. Линц, Австрия. В малкото си уютно ателие реализира различни проекти в областта на ботаническа илюстрация. А в чекмеджетата се таят първите илюстрирани страници на авторска книга за деца, също така дълго мечтан проект който ще бъде реализиран 2018 г.

https://www.facebook.com/mariananikolai

https://www.instagram.com/mariananikolai

Марияна Пашева “Dicentra spectabilis” 2017

 

Мартина Андонова е родена през 1987 г. в град Хасково. След завършването на Езиковата гимназия „Асен Златаров“ в родния ѝ град заминава за Италия. Получава професионалното си образование в Европейския институт по дизайн в Милано, където изучава илюстрация при Анна Лаура Кантоне и Паоло Руи. Продължава образованието си в сектора на детската книга като участва в семинари по илюстрация с Клемент Лефевр и Давиде Аурилия.

От 2017 г. е участник в италианската Асоциация по Илюстрация (Autori di Immagini). В момента работи на свободна практика като илюстратор, графичен дизайнер и артист в Италия и България.

Марmина Андонова “Странни същества” 2017

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.