Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Sofia Art Book Fair – 19-24 септември 2017

Между 19 и 24 септември 2017 г., в София ще се проведе първото издание на международния фестивал за арт и фотокниги Sofia Art Book Fair – посветен на фензини, арт и фотокниги, комикси, специализирани монографии и различни експериментални издания от цял свят. За да научим малко повече за идеята, инициативата и организацията на събитието си поговорихме с един от основните организатори Десислава Панчева.

Както и тя самата отбеляза идеята не е нова за света, но уви – нова за родната книжна сфера. Много са арт форумите по цял свят, на които се представят различни видове арт книги и самиздат произведения на изкуството, но у нас това е първото по рода си издание. „Повечето съвременни и актуални инициативи, трябва да бъдат поети и да се случат от индивидуална подбуда, т.е. малки екипи от хора, колективи, които не са точно и пряко свързани с държавната политика и с начина, по който се гледа на културата и културните приоритети в Български. Всички знаем, че от много години съществува Панаира на книгата, но този тип издания, може би за пръв път миналата година бяха забелязани и отразени с участието на ТИ-РЕ (които сами поеха инициативата да се представят – бел. авт.).“

Организацията на фестивала е изцяло в ръцете на малък екип , но всъщност той разчита на големия интерес на участниците и публиката от българска страна. „Ние не искаме да показваме просто примери, идващи от отвън. Една от основните ни цели е създадем платформа за разпространението и за развитието на подобни български проекти!“. За жалост обаче, голяма част от българските художествени издания и артисти, които работят в тази насока остават в категорията „ъндърграунд“, въпреки че подобни издания започнаха да се появяват и развиват все повече и все по-често в последните десетина години. Но има ли поле за изява на тези творци в страната или те остават по-скоро в категорията на личните проекти и участия в международни форуми, изключващи България? „Въпросът е доколко и каква самоинициатива е готов да поеме един човек. Защото тези издания, една форма на културен активизъм, са обвързани изцяло със самоинициативността и нагласата да инвестираш в себе си. Трудностите на самоиздаването не са само финансови или технологични, а по-скоро свързани с начина, по който се възприема това изкуство. Това, което ще бъде представено в рамките на изложението са изключително разнообразни издания, от авторски книги и независими издания на артисти до издания на утвърдени специализирани издателства“.

Произведенията ще могат да бъдат разгледани, докоснати и закупени от публиката, което е и една от основните притегателни сили на книгата като обект – да можеш да я вземеш и разлистиш в ръцете си. А голяма част от международните автори и издатели сами ще представят своите проекти. От българска страна единственото издателство, което ще експонира своя селектирана продукция е ИК „Жанет 45“, които от години подкрепят българските художници и техни по-различни и креативни идеи. „Желанието ни е да дадем по-голямо поле за изява на независимите артисти и да демонстрираме потенцияла на подобни издания пред публиката.За съжаление в България издателствата не проявяват интерес в тази насока, подобни книги липсват в дистрибуторската мрежа на книжарниците, както и в библиотеките на специализираните университети и културните институции. Надяваме се това скоро да се промени“.

Фестивалът е насочен не само към професионалисти и художници в сферата на книгата, а е отворен към всеки, който цени книгата като художествен обект, като произведение на изкуството и който би си закупил артистична книга за себе си или за своето дете.

Програмата на включва срещи с артисти, работилници, изложби, лекции, презентации и ще завърши с книжно изложение на 23 и 24 септември в Cоsmos coworking camp.

Ние ще следим и отразим програмата на фестивала. Ето и част от събитията, а повече информация можете да намерите в сайта и FB страницата на Sofia Art Book Fair:

13-27 септември – Hip Hip Library – 19:00 ч. откриване на „Изложба японски фотокниги от колекцията на Себастиан Артур Хау“

19 септември – Generator – 19:00 ч. „1+1=4! – лекция на Корин Норденбос“

20 септември – Swimming Pool – 19:30 ч. „One% of One – лекция на Митко Митков“

21 септември – Френски институт – 19:00 ч. „Beijing Silvermine – презентация на Тома Сован“

22 септември – галерия Synthesis – 19:00 ч. „Лекция на професор Вацлав Мацек (Словакия)“

23-24 септември – Cоsmos coworking camp – 11:00 ч. „Книжно изложение Sofia Art Book Fair 2017“

Тазгодишното издание на фестивала се осъществява с финансовата подкрепа на Столична Община и Столична програма “Култура” и в партньорство с Френски културен институт, Гьоте Институт и Институт Сервантес-София.

No Comments

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.