Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Мила Янева-Табакова „На път“ със своята книга

В края на месец март 2021 г. на бял свят се появи една много интересна авторска книга, която дори ние не знаем как да наречем – комикс, картинна, детска, за възрастни, за художници… И за да не си блъскаме главите с грешните отговори, решихме да зададем правилните въпроси на нейния създател – Мила Янева-Табакова.

Мила, поздравления за книгата! Разкажи ни какъв беше нейният път, преди тя да пристигне при нас?

Най-напред дойде идеята, от една страна подтикната от чистото желание за рисуване за удоволствие, от друга от ситуацията, в която всички попаднахме – да не помръдваме от дома, града, държавата си. От край време ме занимава мисълта за книги без думи, повествователните им възможности и особения вид съавторство с читателя, условия за което създават този тип издания. Така реших да посветя една безсловесна книга на пътя и разговорите, които могат да се родят между малки и големи за него покрай нея.

 

Липсва ли ни пътят в наши дни?

Нещо, което особено обичам в пътуването е усещането за време, прекарано със свободно реещи се мисли, лишено от грижи и задължения. Още от дете си спомням удоволствието при връщане от село в неделя следобед, когато и да искам, просто няма как да седна да си пиша домашното. Сигурно за това и не съм шофьор. В този ред на мисли, безгрижие със сигурност ни липсва в последно време.

 

Изданието има изключително интересна форма на разказа. Изглежда като комикс, но няма текст, има връзка с картинните книги, но не е за деца… Ти как би го определила и как се разви тази повествователност?

Aко най-общо комиксът е разказ в последователност от изображения, то това си е комикс без думи – история в картини. Макар и не настойчиво, чрез комиксовите панели, съм се опитала да пресъздам прозорчетата, през които, возейки се в едно или друго превозно средство, наблюдаваме различните гледки, които ни се откриват на път.

 

Това е втората ти подобна книга. Разкажи ми малко повече за тези твои лични проекти.

Първата ми книга, също създадена чрез средствата на комикса, се нарича „Сувенири“ и миналата година издадох сама в ограничен тираж от 100 бр. Нея нарисувах като студентка в Брюксел преди няколко години, но преведох на български едва миналата. Всички хора, които подкрепиха изданието тогава, ме мотивираха да реализирам независимо и втора собствена идея. Това е „На път“. Книги от такова естество се водят рискови за издателствата за това реших, че макар и в малък тираж, все пак предпочитам историите да излязат на бял свят. Програма „Творчески инициативи“ към Национален Фонд култура пък облекчи личния ми риск, като подсигури месеците работа.

И разбира се не мога да не задам традиционните два въпроса. Как се отрази 2020 на работата ти и какви са бъдещите ти творчески планове?

За щастие съм от хората, които имаха възможност да продължат да работят. Творчеството за мен е свързано с уединение, така че дори и наложено от вън, то не беше пагубно за работата ми. Мисля, че е рано да се каже как се е отразила 2020, но лично аз не съм спирала да мечтая за осъществяването на нови идеи и книжни проекти.

Благодаря ти!

Изложбата, съпътстваща книгата на Мила Янева-Табакова „На път“, можете да разгледате до 24 април 2021 г., в Книжарница за една книга. Авторката ще ви посрещне в уюта на книжарницата всеки ден от 15 до 18 ч., а ако не успеете да стигнете до книжарницата, можете да надникнете в нея, чрез нашата галерия.

“На път” се осъществява с подкрепата на Национален фонд култура, програма “Творчески инициативи” 2020 г.
Откриване: 11 април 2021 г., 10:00 ч.
Място: Книжарница за една книга, ул. Върбица №8
Закриване: 24 април 2021 г.
Текст: Милена Радева
Снимки: Мила Янева-Табакова и Милена Радева

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.