Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

„Мрежи от независими пространства: Токио“ – изложба

Ако никога не сте си представяли, че архитектурата може да се превърне в илюстрация, то тази седмица арх. Иван Бонев доказа точно обратното.

„Мрежи от независими пространства: Токио“ е изследване на архитект Иван Бонев, разработено между 2017 и 2019 в лабораторията на професор Йошихару Цукамото в Токийския Институт по Технологии. Изследването е завършено през лятото на 2020 заедно с илюстратора Виктория Паева, архитект Вероника Бонева и архитект Антон Керезов.
Книгата Мрежи от независими пространства: Токио е каталог към едноименната изложба от есента на 2020 г., част от 31-те Дни на японската култура в България, организирана от сдружение Трансформатори и Посолството на Япония в България.

Ето и какво сподели той специално за нашия сайт за своето проучване на място, което разработва, използвайки изометрични скици, чрез които изследва как са организирани и как се ползват пространствата. А ние сме му изключително благодарни за снимките!

„В рамките на подготовката на изложбата, моите скици бяха прекопирани и мащабирани в по-голям формат (50х70см) в колектив с илюстраторката Виктория Паева, архитект Вероника Бонева, Вероника Табакова и Силвия Чернева, по така наречения метод „public drawing“, чрез който всички заедно сме рисували върху всички илюстрации на база множество снимки, карти и документи от архива на моето проучване. Така рисунките се превърнаха в колективен продукт, който комплексно отразява характеристиките на пространствата, в резултат от дискусия между всички. Архитектурния и управленски анализ на местата дигитализирах върху сканираните ръчни илюстрации“.

Наистина Иван Бонев успява да ни пренесе през цял континент, за да стигнем до толкова различната култура на Япония. Всеки детайл в книгата му е прецизен до болезнена съвършеност. От корицата, през японското шиене на страниците, до вътрешното оформление, цялостната архитектура на това издание е структура, която ще провокира интереса на всеки един колега илюстратор. Защото, да, тук архитектурата се превръща в илюстрация.

Снимки: арх. Иван Бонев

Изложбата продължава до 7 март 2021 в Gifted (ул. Иван Денкоглу 24) и до 8 март 2021 в Пространство за съвместна работа и изкуство „КО-ОП“ (бул. Янко Сакъзов 17).

Gifted (ул. Иван Денкоглу 24)
Gifted (ул. Иван Денкоглу 24)
Gifted (ул. Иван Денкоглу 24)
Gifted (ул. Иван Денкоглу 24)
Пространство за съвместна работа и изкуство „КО-ОП“ (бул. Янко Сакъзов 17)
Пространство за съвместна работа и изкуство „КО-ОП“ (бул. Янко Сакъзов 17)
Пространство за съвместна работа и изкуство „КО-ОП“ (бул. Янко Сакъзов 17)

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.