Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

2 ден на ХIХ Национален фестивал на детската книга гр. Сливен

И тази година Националният фестивал на детската книга предложи изключително богата и разнообразна програма.

Драматичен театър „Стефан Киров“

Сред събитията, които акцентират върху илюстрацията за деца в България бяха трите изложби, които се откриха в първия ден – 9 май, в ХГ „Димитър Добрович” – изложбата на миналогодишната носителка на наградата „Константин Константинов” – Силвия Калоянова, изложба на сръбската художничка – Сашенка Василвич и на италианската илюстраторка – Ромина Беневенти.

Художествена галерия „Димитър Добрович“
Ромина Беневенти
Силвия Калоянова

На 9 и 10 май бе организирана кръгла маса на тема „Книги, деца, тийнейджъри: четенето между разума и емоциите”, която даде гласност на някои въпроси свързани с четенето като проблем при децата от различни възрастови групи. Но както отбеляза проф. д-р Алберт Бенбасат при закриването на дискусията втория ден „ние не разискахме проблема, че нашите деца не четат и че много често нещата, които четат не са качествени”. Забележката му бе насочена към некачествената детска литература, която се издава в България, към лошото оформление на детските книги и в посока на дизайна, и в посока на илюстрациите, както и към липсата на подкрепа от страна на държавата и издателствата към млади автори и илюстратори. По време на четенията д-р Виктория Бисерова, чиято тема на доклад бе „Кампании за насърчаване на четенето за деца до 14 г.”, обяви за пръв път част от програмата на „Седмица на детската книга”. Повече за събитието можете да прочетете тук, a в новините на нашия сайт ще следим събитието.

Проф. д-р Алберт Бенбасат
Д-р Виктория Бисерова по време на кръглата маса на Националния фестивал на детската книга в Сливен.

Вторият ден приключи програмата си с официална церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване и тържествен концерт-спектакъл. Националният фестивал на детската книга е под почетния патронаж на г-жа Мария Габриел, която за съжаление неможа да присъства на церемонията, но изпрати поздравителен адрес.

Наградените тази година са:

Дамян Дамянов в категорията „Илюстратор” с работата си по двете произведения на Джани Родари на издателство „Сиела” – „Джелсонимо в страната на лъжците” и „Любимите коледни истории”. Награда връчи г-жа Росица Петрова – организатор на фестивала и директор на РБ „Сава Доброплодни”.

Дамян Дамянов в категорията „Илюстратор”

Петя Кокудева в категорията „Автор” за книгата ѝ „Питанки” издадена от „Жанет 45”. Наградата връчи г-жа Кристина Сабкова – председател на журито за определяне на наградата.

Петя Кокудева в категорията „Автор”

Награда в категорията „Издателство” не бе присъдена тази година.

Ангелина Жекова в категорията „Цялостен принос”, наградата връчи г-н Стефан Радев – кмет на гр. Сливен.

Ангелина Жекова в категорията „Цялостен принос”

По време на фестивала имаше малък базар на различни издателства, а като част от програмата бяха представени и много книги: „Морски приказки” на Кина Къдрева, „Добросъците” на Никола Райков, „Къде си, слънце” на Юлия Спиридонова, „Моите красиви рога” на Радостина Николова, „Мина и магията за предсказване” на Весела Фламбурари, „Петленце момченце” на Анита Тарасевич, „Чорапът, който промени света” на Здрава Каменова, „Няма грешка има смешка” на Васил Сотиров, „Дъга за приятел” на Михаил Самарский и „Алберт” на Оле Лун Киркегор.

Очаквайте скоро на нашия сайт интервю с Дамян Дамянов – носител на наградата в категория „Илюстратор” за 2017 г.

Снимки: Милена Радева

Гергана Георгиева (изд. Жанет 45), Петя Кокудева и Ромина Беневенти
Книжния базар

No Comments

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.