Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Национална награда „Христо Г. Данов” 2019

Теодора Димова е тазгодишният носител на голямата награда „Христо Г. Данов” за цялостен принос в националната книжовна култура. Престижното отличие ѝ бе връчено от министър Боил Банов на официална церемония в къща музей „Христо Г. Данов” в Пловдив, в рамките на инициативата „Пловдив чете”.

„За мен е чест, че връчвам юбилейната, двадесета голяма награда на един високо ценен не само в България български автор, какъвто е Теодора Димова”, каза при връчването на престижното отличие министър Банов. „Един писател се познава не по това какво пише, а по онова, което не си позволява да пише”, отбеляза Теодора Димова. С тези думи тя призова да не забравяме отговорността, която носим пред нашите предци. Сподели, че е силно развълнувана и трогната не само от високото признание, но и от факта, че се намира на метри от мястото, където е написан романът „Тютюн”, вдъхновен от атмосферата на Тютюневите складове.

В тържествената церемония взе участие още председателят на журито, зам.-министърът на културата Амелия Гешева, която връчи наградата в категория „Издание за деца”.

Сред официалните гости на събитието бе Божана Апостолова, създател и съучредител на инициативата „Пловдив чете”, в рамките на която се провежда церемонията по връчване на отличията.

Журито, в състава на което бяха Александър Държиков, зам.-кмет на община Пловдив, д.н. Силва Хачерян, началник отдел „Регионални дейности” в МК, проф. Светлозар Игов – хуманитарист, доц. Пламен Дойнов – литературовед, Георги Ангелов – преводач, д-р Иван Александров – директор на РБ „П. Р. Славейков” – В. Търново, доц. д-р Регина Далкалъчева, художник, както и Димитър Христов, писател и преводач, избра най-добрите сред номинираните през тази година на последното си заседание в дома музей „Христо Г. Данов” преди самата церемония.

Ето и пълен списък на наградените:

Националната наградата „Христо Г. Данов” за цялостен принос в националната книжовна култура се присъжда на Теодора Димова.

Българска художествена литература: Чавдар Ценов – за романа „Накъде тече реката“ (Издателство „Жанет 45“)

Наградата се осигурява от Община Пловдив.

Преводна художествена литература: Лиляна Табакова – за превода на „Бестиарий“ от Хулио Кортасар (Издателство „Агата-А“)

Хуманитаристика: Веселин Методиев – за книгата „Един много добър човек: Константин Стоилов и политическата добродетел“ (Издателство на Нов български университет)

Изкуство на книгата: Издателство „Колибри“ – за поредица от книги за деца от Валери Петров

Издание за деца: Издателство „Лист“ – за поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“

Представяне на българската книга: Предаването „Артефир” на програма „Христо Ботев“ на БНР с екип: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина – за представяне на български книги и автори

Библиотеки и библиотечно дело: Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца – за уебсайта „Карта на времето – дигитален архив на област Враца“, изграден по проект „Карта на времето”

Електронно издаване и нови технологии: Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра – за проекта „Е-портал на паметта и знанието – маршрути на историческата памет, живото културно наследство и европейските знания”

Източник: Министерство на кулурата

Снимки: Facebook страница на Министерство на кулурата

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.