Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Наградите по време на Bologna Children’s Book Fair 2020

Както съобщихме още в началото на март Bologna Children’s Book Fair беше отменен. Разбира се това предизвика голям хаос в международните книжни среди. Но нека оставим бизнеса настрана… изложбите, които пропуснахме, вече ги представихме в няколко публикации, но останаха наградите! Тук се забавихме, защото си признаваме, че чакахме официална информация от ораганизаторите.

Корейката Хина Бек стана носител на Мемориалната награда “Астрид Линдгрен” за 2020 година, това стана ясно в пряко излъчване от дома на Астрид Линдгрен в Стокхолм още през март. Председателят на журито на Мемориалната награда “Астрид Линдгрен”, проф. Буел Вестин, обяви корейската авторка и илюстраторка на картинни книги Хина Бек за лауреат на наградата за 2020 година. Както знаете, тази церемония се излъчва пряко по време на напаира на книгата в Болоня, но уви, този път не стана точно така. (Припомняме, че сред номинираните тази година бяха и две български писателки – Мая Дългъчева и Юлия Спиридонова.

Още една награда, която ще пропуснем на място, е връчваният на всеки две години от IBBY приз „Ханс Кристиан Андерсен“. Церемоянията ще се състои на 4 май отново онлайн, а победителите ще бъдат обявени след 14:30 ч. Категориите тук са две – за автор и за илюстратор, а ето и кой влезе в шортлиста:

  • Автор: María Cristina Ramos (Аржентина), Bart Moeyaert (Белгия), Marie-Aude Murail (Франция), Farhad Hassanzadeh (Иран), Peter Svetina (Словения) и Jacqueline Woodson (САЩ)
  • Илюстратор: Isabelle Arsenault (Канада), Seizo Tashima (Япония), Sylvia Weve (Холандия), Iwona Chmielewska (Полша), Elena Odriozola (Испания) и Albertine (Швейцария).

В специално видео можете да научите малко повече за всеки от номинираните тази година, а ние ще следим новините и кой ще спечели престижната награда.

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.