Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

„Непоказани графики” на Румен Скорчев

На 10 май 2017 г. галерия „София” на Столична библиотека показа „Непоказани графики” на художника-илюстратор Румен Скорчев. Експозицията е съставена от оригинални графични илюстрации към книги, които са част от фонда на библиотеката. Самият автор преди години дарява на институцията 50 оригинални отпечатъка. Част от тях за пръв път се представят пред родната публика. Изложбата, организирана по случай 11 май – Ден на библиотекаря, е замислена като илюстрация на вековната връзка между писаното слово и визуалния език. Експозицията включва рисунки и литографии на Румен Скорчев към лирика и проза на български и чужди автори. Показани са илюстрации към стихосбирката на Радой Ралин „Всичко ми говори” (1975 г.), посветена на Никола Фурнаджиев; към стихосбирката на Иван Давидков „Момче с фенерче” (1981 г.); към романа на Ивайло Петров „Хайка за вълци” (1982 г.) и към стихове на Джон Кийтс, Тарас Шефченко и Хуан-Рамон Хименес.

Въпреки коренните разлики между литературните произведения, посетителите могат да се насладят на превърналия се в емблематичен почерк и стил на големия български художник. Наситените с на пръв поглед хаотичен щрих рисунки, оформят символистични образи при поемите и динамични композиции при разказите. Така „Хайка за вълци” и „Поеми” на Тарас Шефченко звучат цялостно, общо, дори концептуално, независимо от факта, че са създадени преди близо 40 години.

В експозицията са включени и реализираните издания на литературните произведения, в които ясно личат разликите между оригиналните литографии и репродуцирания печат.

Изложбата е отворена за посетители до 19 май 2017 г.

Снимки и текст: Милена Радева

„Хайка за вълци“ (1986 г.) – литография
Към лириката на Хуан-Рамон Хименес (1989 г.) – литография
„Три поеми за сопран, струнни и ударни инструменти“ – Георги Минчев и Павел Славянски

 

 

 

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.