Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

НХА представи двете си юбилейни издания

Вчера (29 май 2017 г.) Националната художествена академия представи двете юбилейни издания по случай 120 години от създаването на Държавното рисувално училище.

Двуезичното издание „Националната художествена академия 1896- 2016“, което финализира многогодишен проект с ръководител проф. Виктор Паунов беше представено пред публиката в галерия „Академия“. Книгата се състои от две части – историческа и съвременна. Работата по първата част започва със събиране на нов документален материал, проучвания в библиотеки и архиви. Следва изследването на основните периоди в историята на Академията от д-р Милена Балчева, проф. д. изк. Чавдар Попов, доц. д-р Бойка Доневска и проф. д-р Бисерка Пенкова, които работят с помощта на техните студенти от специалност „Изкуствознание“. Втората част представя историята и моментното състояние на всички катедри и двете магистърски програми. Работата по тази част на тома беше предадена в ръцете на всяка катедра. Именно за това издание за пръв път беше направено проучване на историята на специалността, която подготвя студентите по илюстрация – „Книга и печатна графика“, а автор на текста е Милена Радева. Цялото издание е богато илюстрирано с архивни материали и снимки, някои от които до сега непознати на широката публика, както и с произведения на преподаватели и студенти от последните години. Дизайнът на книгата е дело на проф. Кирил Гогов, дългогодишен преподавател по „Оформление и дизайн на книгата“ в специалност „Книга и печатна графика“. Юбилейната книга представи изкуствоведът и културолог проф. Елка Бакалова, която подчерта в изказването си, че „и до днес, не малка част от сътрудниците на Института (ИИИ към БАН – бел. авт.) са възпитаници на Художествената академия. Много са преподавателите в Академията през 120 годишната ѝ история, които подобно на Иван Лазаров могат да се похвалят, освен с високите си творчески постижения всеки в своето изкуство и с отдадеността на студентите и своята към студентите, но и с принципни позиции по ред въпроси, засягащи изкуството и с обществената си ангажираност и дейност.“

Проф. Елка Бакалова и проф. Николай Драчев

Десетият брой на списание „Изкуство и критика“ също бе представен вчера от проф. д-р Бисерка Пенкова. В него са събрани проучванията на изкуствоведи и художници, посветени на различни проблеми както от историята на Националната художествена академия, така и на българското изобразително изкуство в миналото и днес. Статиите са от научната конференция, посветена на годишнината на НХА в края на миналата година и са на проф. Милена Георгиева, д-р Милена Балчева, гл. ас. д-р Мария Андиркова, доц. д-р Зарко Ждраков, доц. д-р Бойка Доневска, Екатерина Михайлова, проф. д. изк. Чавдар Попов,  проф. д. изк. Свилен Стефанов и доц. д-р Димитър Добревски, а дизайнът на списанието е на Милена Радева.

Проф. д-р Бисерка Пенкова
 Изданието „Национална художествена академия 1896- 2016“ е финансирано от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г., по програмата за научна и художествено-творческа дейност на НХА за 2016 г. и от Societe Generale Експресбанк. Проф. Виктор Паунов изказа специални благодарности от името на НХА към Българска академия на науките, Държавна агенция „Архиви“, Регионален исторически музей София и Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, които са предоставили своите бази и архиви за събирането на материалите.
Снимки: Милена Радева
Проф. Виктор Паунов
Двете юбилейни издания
История на специалност „Книга и печатна графика“
Преподавателите в специалност „Книга и печатна графика“

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.