Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

За детските литературни фестивали 2018!

Снимка: www.pixabay.com

Екипът на Националната седмица на детската книга официално обяви в своята FB страница, че през 2018 г., събитието няма да се проведе.

„Приятели,

Тази година любимата ни инициатива Национална седмица на детската книга няма да се състои.
Обещаваме, че ще направим всичко възможно през 2019 г. отново да се срещнем с много нови идеи и творчески заряд!

Поздрави,

Екипът на сдружение „Книги за деца“

Това съобщение още веднъж повдига въпроса за възможността за константност на подобни инициативи, кампании и събития. Често пъти те започват гръмко и с обещание за устойчивост, но бидейки финансирани по проекти или по програми, се оказва, че те изначално са нямали потенциала да продължат. Могат ли детските литературни фестивали в България да съществуват без финансиране от ЕС?

„Националната седмица на детската книга“ през 2017 г. беше организира от сдружението с нестопанска цел „Книги за деца“ и НДК – както знаем през 2018 г. НДК не получи голяма част от финансирането си.

Съвсем пресен пример е и „Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи“, който се проведе между 18 и 22 април 2018 г. в Младежкия театър​ „Николай Бинев“. Събитието беше част от Културната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Ще видим какво ще се случи с него догодина, когато България няма да е домакин на ЕС.

ВарнаЛит успя да изненада с второ издание, което ще се проведе от 30 май до 2 юни 2018 г. Сдружение „МЛФ ВарнаЛит” организира фестивала с подкрепата на Общински Фонд „Култура” на Община Варна, частни дарения и неправителствени организации, бизнес и др. Програмата на тазгодишното издание вече е качена на сайта на събитието.

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.