Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Новата „Седмица на детската книга”

„През 1955 г. Министерството на културата за пръв път организира „Седмица на детската книга” в Държавната библиотека „Васил Коларов“ и има за цел да даде „ярка представа за постиженията на детската книжнина в продължение на десет години“. Седмицата на детската книга трябва да популяризира художествените произведения за деца сред най-малките читатели – да се узнае какво мислят, какво искат и какво предпочитат те.”*

*Част от проучването на Милена Радева за „Седмица на детската книга”, което скоро ще публикуваме.

Близо 60 години по-късно Националният център за книга и Националният дворец на култура правят опит да възродят „Седмицата на детската книга”. В годината посветена именно на детската книга, НДК и литературен клуб „Перото” ще отворят вратите си за най-малките от 1 до 7 юни. Идеята започва от концепцията за работа с деца, които имат таланти и интерес в областта на писането. „Те са жадни за информация, примери и опит от страна на възрастните – конкретен опит, който те да споделят” – обясни д-р Виктория Бисерова по време на кръглата маса на Националния фестивал на детската книга в Сливен.

Д-р Виктория Бисерова по време на кръглата маса на Националния фестивал на детската книга в Сливен.

На „Седмицата на детската книга” организаторите гледат не като на единично събитие, а като начало на една стара традиция. Догодина ще бъдат обхванати различни областни градове, като програмата ще се раздели в три дни. Варна е един от градовете домакини, който е известен още от сега.

„Седмица на детската книга”

В рамките на седемдневния форум са поканени различни писатели и художници, които да работят с децата. Разбира се ще има и много награди и конкурси. Сред акцентите за тази година са: състезание за измислени думи; специален фокус ще бъде българският език с Павлина Върбанова от „Как се пише”; Ваня Щерева ще помага за писането на сценарии; Боряна Дукова ще работи с сферата на криминалистиката; различни техники за илюстрации, колажи и интерпретиране на текст ще представят илюстраторите Нуша Роянова и Яна Казакова; Зорница Христова ще участва с „Градска география” и „Сладоледена реторика”; ще има и много четения, дискусии и други. Кампанията е насочена към деца в две възрастови групи – 7-10 и 11-14 години.

Програмата на седмицата ще бъде открита с един много интересен формат „Деца четат на родители”, в който децата ще споделят с възрастните своите любими книжки.

Ето я и цялата програма на НЦК.

Снимка: Милена Радева

 

No Comments

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.