Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Новогодишни размисли, равносметки и обещания

Какво направихме през 2017 година?

В края на годината идва време за новогодишните размисли, равносметки и обещания. И макар сайтът ни да няма още една година, то (надяваме се) за изминалите 8-10 месеца поставихме основите на доооооста неща.

Сайтът започна своето съществуване на 11 май 2017 година, а два месеца по рано (10 март 2017 г.), бе поставено началото на FB страницата ни. За това време успяхме да отразим над 100 събития, по-голямата част, от които лично, около 200 новини и 6 конкурса свързани с илюстрацията и изкуството на книгата, а 23 художника бяха представени в сайта в периода юни-ноември 2017 г.

Годината завършихме с първата изложба, организирана от сайта „Българска илюстрация” – „Поколението Милениум – Илюстратори” по покана на Софийския международен литературен фестивал, в партньорство с Национален център за книгата – НДК, която представи 30 млади български илюстратори, работещи в страната и чужбина. Експозицията провокира и последната дискусия на НЦК – „Трудната среща с българския издател”. От своя страна изложбата предизвика широк интерес не само сред родните илюстратори, но и в медиите. Самостоятелно събитието беше отразено в 37 медии, сред които 2 телевизии, 1 вестник, 4 радиа и 30 сайта.

Мраморно фоайе – НДК

Какво сме подготвили за 2018 година?

На първо място започваме с отразяването на новите книги с един по-критичен поглед върху изданията с илюстрации. Тази секция ще бъде отделно от секцията „Нови книги”, тъй като двете неща са различни и е хубаво още тук да поставим граница между тях – критика и анотация.

Първите книжки, които пристигнаха

Ще започне новата ни рубрика „Как се прави?”, която ще проследи пътя, който една книга извървява преди да стигне до ръцете на читателя. Тук ще потърсим различните гледни точки в процеса и ще надникнем тук и там.

Продължаваме с представянето на художниците, като тук вече ще дадем гласност и на издателите, които да представят себе си и работата си с българските илюстратори. Плюсове и минуси ще намерим и от двете страни, затова ще направим и отделна секция за бисери и крилати фрази, които често чуваме в бранша. Всеки, който иска да представи своята работа е добре дошъл – пишете ни!

Новините, събитията, книгите и представянията ще следим изкъсо, а всеки, когото сме пропуснали или не сме отразили нека не се чувства лично засегнат – пропускът е наш. Затова можете да ни изпращате вашите новини, анонси и събития на мейла ни – milena@bulgarian-illustration.com

Не на последно място остават и личните ни планове свързани с различни статии и ивенти, но за тях… когато му дойде времето.

Благодарим ви за прекрасната година, която имахме заедно, надяваме се следващата да е още по-прекрасна. Весели празници!

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.