Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Организаторите на XXIV Национален фестивал на детската книга – Сливен 2022 обявяват два конкурса

Предвижда се от 11 до 13 май 2022г., в Сливен, по инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, ДАБЧ, най-големите детски издателства и др., да се проведе XXIV Национален фестивал на детската книга. Това е единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение и четене в дигиталната епоха. Отчитайки новите предизвикателства при организацията на събитието в условията на разпространение на Ковид 19 и базирайки се на опита от реализацията на миналогодишното издание на фестивала в новата реалност, организаторите на 24-то издание работят по нова концепция за провеждането му, с ново съдържание и форми, за да може и тази година той да се проведе, защото днес повече от всякога децата имат нужда от живо общуване, от досег с книгата и другите изкуства, от възможности за творческа изява.

Надеждите на организаторите, партньорите и съмишлениците на фестивала, са страната да се справи по-бързо с пандемичната ситуация и да стане възможно провеждането на фестивала през м.май, но ако има някакви по-големи
ограничения са планирани и други дати за провеждане /6-9 юни или през м. септември/.

Наред с многобройните прояви, които се организират в рамките на фестивала, с цел провокиране въображението и творчеството на децата и тийнейджърите от цялата страна и от българските общности в чужбина и тази година ще се проведат и Национален литературен конкурс и Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои.

 

Национален литературен конкурс

Темата на Националния литературен конкурс е “Истории от магазинчето за щастие”. В конкурса могат да участват деца и юноши на възраст от 7 до 18 години, разделени в три възрастови групи: 7 – 10 години, 11 –14 години, 15 – 18 години. Всеки участник има право да представи до 2 литературни творби /разказ, приказка, стихотворение/ специално създадени за конкурса. Творбите да са с обем до 5 стандартни компютърни страници /60-66 символа на ред, 28-30 реда на страница/ и да бъдат изпратени на e-mail в електронен вид. Компетентно жури ще оцени творбите. Отличените литературни произведения ще бъдат издадени в сборник.

Наградите на отличените участници ще бъдат връчени на специална церемония в дните на XXIV Национален фестивал на детската книга. Ако поради пандемията фестивалът не може да се проведе от 11 до 13 май 2022г., отличените участници ще бъдат уведомени своевременно за новите дати на провеждане на фестивала и на церемонията по награждаването. Творбите за конкурса, с обозначени на тях: трите имена, възраст (навършени години), училище, адрес, телефон и e-mail за контакти, се изпращат на e-mail: reglibsliven@iradeum.com
Краен срок за изпращане на творбите: 18.03.2022г. Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои.

 

Национален конкурс за изработване на театрални кукли

В рамките на XXIV Национален фестивал на детската книга – Сливен, 11-13 май 2022г., ще се проведе и Единадесети Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои. В конкурса могат да участват деца и юноши на възраст от 7 до 16 години, разделени в три възрастови групи: 7 – 10 години, 11 – 14 години, 15 – 16 години. Всеки участник има право да представи до 2 броя кукли. Куклите да са с височина по-голяма от 35 см.

Компетентно жури ще оцени творбите. Наградите на отличените участници ще бъдат връчени на специална церемония в дните на фестивала. Куклите за конкурса, с обозначени на тях: трите имена, възраст (навършени години), училище, адрес, телефон и e-mail за контакти, се изпращат на адрес:

8800 гр. Сливен
ул. “Никола Карев” No 1
Регионална библиотека “Сава Доброплодни”,
за Националния конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои

Краен срок за изпращане на куклите: 05.04.2022г.

Куклите на участниците в конкурса не се връщат. С тях ще бъде уредена изложба, която може да бъде посетена в дните на фестивала. Куклите на отличените участници ще бъдат включени в експозицията на единствения в България Музей на театралната кукла на любими литературни герои уреден в РБ „Сава Доброплодни” – Сливен. В него и деца, и възрастни, в една фантастична и приказна атмосфера, могат да се наслаждават, както на много и интересни кукли, така и на смайващото и многообразно майсторство на техните създатели.

Източник: РБ „Сава Доброплодни” – Сливен

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.