Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Панаирът на детската книга в Шанхай

Няма да е никаква изненада, ако кажа, че през 2021 г. Панаирът на детската книга в Шанхай не се състоя, защото светът все още беше в разгара на COVID пандемията, но само преди броени дни, бяха обявени тазгодишните дати – 22-24 юли 2022 г.

Напълно съм наясно, че да си мечтая да посетя това изложение е много long shot (както се казва), но защо пък да не си поговорим за него, да не надникнем зад кулисите му да не поразгледаме малко снимки, а и да помечтаем заедно.

Панаирът отваря врати през 2013 година и макар да е един от младите международни форуми, още на шестата си година започва да работи усилено с Bologna Children’s Book Fair. Тук ще припомня, че Китай беше почетен гост в Болоня през 2018 г., когато бе обявено и двустранното сътрудничество между двата панаира.

Гостуването на Китай през 2018 г. в Болоня, снимка Милена Радева

Именно това ново начало, което се случи през 2018 година даде възможност на много малки и големи европейски издатели, автори и художници, да погледнат към безкрайните възможности на изтока и да отворят врати към нови комуникации. На изложението през 2018 г., което е с площ 20 хил. кв. м., са представени 367 големи изложителя от 25 страни, 194 международни представители и 11 национални павилиона. Австралия, Хонг-Конг, Русия и Испания за пръв път са представени в панаира пред общо 33 796 посетители от 48 страни. Да, цифрите са уникални, нали? А това е само началото. През следващата година цифрите растат заедно с площта от 25 хил. кв. м. и 40 978 посетители. 2020 година беше тежка за всички, както знаете и Болоня, и Лайпциг, и Франкфурт, и Лондон отложиха събитията и успяха да направят само онлайн срещи. Панаирът в Шанхай обаче, успя да отвори врати и да посрещне най-отдадените книгопроизводители и търговци.

Определено една от страните, които привлича все повече международни участници е The Golden Pinwheel Young Illustrators Competition. Конкурсът стартира през 2015 година, като той цели да покаже и стимулира широкия спектър на художниците-илюстратори и техните произведения. Регламентът е много прост и семпъл. Художниците трябва да са между 18 и 39 години (включително), да подадат онлайн 5 творби на една и съща тематика, заедно с резюме. Илюстрациите могат да са както вече издадени произведения (трябва да имат ISBN), така и лични проекти, невидели все още свят. През 2021 година са кандидатствали общо 2426 художници.

През септември жури в състав Debbie Bibo (САЩ/Италия), Huang Li (Китай), Ken Niimura (Испания/Япония), Martin Salisbury (Обединеното кралство), Zhu Ziqiang (Китай), обяви 50-те влязли в шортлиста кандидати за голямата награда. А ето и победителите и техните илюстрации:

Yu Chongjing (Китай, 1989) печели Golden Pinwheel Grand Award (China). Anna & Varvara Kendel (Русия, 1992) печелят Golden Pinwheel Grand Award (International), а Golden Pinwheel Special Mentions отиват при  Diane Li (Китай, 1992), Alexandra Mirzac (Румъния, 1988) and Roozeboos (Холандия, 1994). Изборът на публиката е Zong Minghao (China, 1992).

Yu Chongjing (Китай): A Mei’s Cake Shop
Anna & Varvara Kendel (Русия) : My Childhood in Siberia
Diane Li (Китай): The Giant’s Garden
Roozeboos (Холандия): Choices
Alexandra Mirzac (Румъния): Lost
Zong Minghao (Китай): Smartphone

Тази година (2022) Панаирът на детската книга в Шанхай е обявен за 22-24 юли, надявам се да се състои, въпреки усложнената световна обстановка и си пожелавам някой ден да го видя с очите си и лично да ви разкажа за преживяното.

Текст: Милена Радева

Снимки: CCBF

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.