Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Пътят към Болоня

Международният панаир на книгата в Болоня е едно лично пътуване на всеки илюстратор, писател и издател. Пътуване изпълнено с лични надежди, представи и очаквания за срещата с големия свят и големите възможности. Преди (вече доста години) бях за пръв път на този огромен форум. Тогава, още млад, зелен илюстратор гледах панаирa с очи пълни с надежда, днес съм с нов поглед – този на сайта „Българска илюстрация”!

Това ново за мен пътуване започна в 3:30 ч. в съботната утрин. Поклащайки се като пингвин в снега, носейки раница на гърба, куфар в едната ръка и кафе в другата, додрапах до колата. След цял час в преспите на неизчистените ни пътища, Сърбия не ни посрещна с по-добра пътна обстановка. Едва след Белград термометърът посочи заветните 3 (!!!) градуса. Признавам си, по-скучна магистрала няма в цяла Европа, но затова пък става особено интересно когато електрониката на прозореца ти откаже и ти се озовеш със 120 км/ч с отворен джам. Понякога си мисля, че всичко, което някога ми се е случвало по пътищата извън „вкъщи” никога не би ми се случилo, ако просто си седях „вкъщи”. Както и да е, след кратка борба, малко агония и цвилеща драма, прозорецът се вдигна и равна Хърватия ни прие слънчева и щастлива.

Денят приключи в сърцето на Словения – готическа Любляна, изпълнена ­­с дракони, замъци и изложба на илюстрации. В галерия Kresija художникът Damjan Stepančič представя илюстрациите си към книгата „Слуга Йерней и правата му”. Това е art-book и личен проект, който за пръв път се представя пред публика, макар и публикувана от Mladinska knjiga през 2014 г. На тазгодишното честване на автора – Cankarjev, оригиналните илюстрации за първи път биват показани. „Визуалният си език, перфектно разширява възприемането на литературния текст на Cankarjev. Неговият груб стил на рисуване и материалите, които са използвани и са в хармония с историята и подчертават трагичността на безнадеждния герой. Художникът добавя ново измерение, което обикновено е в основата на изобразяването на класически литературни произведения. В илюстрираните книги понякога възниква въпросът какво още да се направи. Част от отговора може да бъде, че илюстрациите, придружаващи текста, са част от разговор между два езика. Единият е литературен разговор, а другият е художествен, но в същото време говорят една и съща история” – пише по повод изложбата Pavle Učakar. Последното място за разглеждане в този дълъг ден бе малка, китна книжарница в центъра на Любляна. Макар часът да бе някъде около 9:00 вечерта, тя бе изпълнена с младежи, които си купуваха книги! Замислих се къде в София съм виждала пълна книжарница в девет вечерта?

На следващата сутрин отново бяхме на път. Първа спирка беше пещерата Шкоцианске яма, която отбелязвам само като подходящо място за смяна на пейзажа, и поехме към Падуа.

Един от градовете, които предвещават чудесата на Ренесанса с фреските на Джото в „Голямата зала” над Закрития пазар и параклиса Скровени. Именно този уикенд се провежда и Festival internazionale 2018 под мотото „Be Comics!“, с фокус Япония. Държава известна на книжния художествен свят основно с гигантската манга индустрия в комиксите и анимационното кино. Погледът на изложителите ще се спре и на „традиционни елементи“ – събития, посветени на японския език, практическа информация за храни, хранителни зони, косплей и много други.

Да, Италия е държава, в която книгата и книжното изкуство под всякаква форма е не само на почит, но и част от културното ежедневие на страната, затова не бихме се изненадали ако и в други градове има подобни събития, които дори да се засичат като време.

Напускаме Падуа и се отправяме към Болоня. Очаквайте репортажът ни от първия ден на Bologna Children’s Book Fair 2018 утре сутрин.

Изложба на художника Damjan Stepančič в галерия Kresija

Книжарница за детски книги в Любляна

Фреските на Джото в параклиса Скровени

Започна Bologna Children’s Book Fair 2018

 

 

No Comments

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.