Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Пътуващата изложба „Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов“

Scheduled Изложби Новини
галерия "Любен Гайдаров" Map

Пътуващата изложба „Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов“ гостува в художествената галерия „Любен Гайдаров“ в Перник. Експозицията е подготвена от синовете на писателя Николай Хайтов – Александър и Здравец, и фондация „Памет“, чийто председател е Здравец Хайтов.

Посетителите могат да си закупят литературния шедьовър на Хайтов „Диви разкази“, който се завърна в юбилейно издание – 50 години след първото си излизане от печат. Новото издание изцяло е обърнато към младото поколение. Корицата и разказите са илюстрирани от младата Люба Дашинова от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“. Тя е спечелила конкурса, обявен от фондация „Памет“ за илюстрации на „Диви разкази“. Със свои творби са участвали 10 млади художници от същото училище. Почти всички са рисували по разказа „Козият рог“. Целта е била да се види как младите приемат разказите на Хайтов.

В галерията могат да се видят и оригинални шаржове и карикатури на Борис Димовски. В изложбата присъстват шаржове, скицирани от големия карикатурист върху набързо откъснати листчета. Сред творбите му могат да се видят лицата на известни политици от прехода като Ахмед Доган, Петър Дертлиев, писателите Николай Хайтов и Йордан Радичков, актьора Йосиф Сърчаджиев, журналиста Кеворк Кеворкян, режисьора Хачо Бояджиев и много други. В експозицията са представени и скици, правени по латински сентенции.

Източник: http://www.perniktoday.net

Откриване: 18 май 2018 г., 17:00 ч.

Място: галерия „Любен Гайдаров“, гр. Перник

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.