Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Плакат & памет

Scheduled Изложби Новини
Галерия Нова, гр. Сливен Map

In memoriam: Александър Сертев, Асен Старейшински, Божидар Икономов, Димитър Тасев, Камен Попов, Николай Ковачев, Огнян Фунев, Стефан Десподов

Международното триенале на сценичния плакат – София гостува на ГАЛЕРИЯ НОВА

Изложбата отразява желанието на Триеналето да бъдат извадени от забрава и подобаващо представени едни от най-ярките постижения на българския плакат. През творчеството на 8 забележителни майстори на плаката оживява българската сценична и визуална култура, стават достояние художествени решения и находки, които са универсални и актуални.

ПЛАКАТИ&ПАМЕТ скъсява дистанцията между поколенията, прави видими и разпознаваеми знакови образци на плакатното изкуство и запълва поредица дефицити, включително и този за „мъртвия” музей на приложните изкуства. ПЛАКАТИ&ПАМЕТ е изложбено-изследователски проект, фокусиран върху автори, положили основата на модерния български плакат – прочути плакатисти за по-старото поколение и почти непознати за младото. Независимо че работите им формират историята на българския и европейски плакат, то публичното им присъствие е оскъдно. Чрез автентични образци и свидетелства авторите на проекта съживяват знакови постижения, водени от убеждението, че качественият плакат – този многолик синтез между различни изкуства, е винаги актуален.

Нещо повече, съдържанието на колекцията е подбрано така, че да подтиква новите поколения творци към повече експерименти, към смели и неочаквани метафори и гротески. Включените плакати показват богатството на подтекста, на Езоповия език, на втория план – все достойнства, присъщи за изкуството на представените автори.

Стартирал като част от програмата на 10-ото Триенале, проектът продължава като пътуваща изложба. Първото му гостуване е в Сливен, пред възпитаниците и преподавателите на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“, и може да бъде разгледан в галерия НОВА от 8 до 22 февруари 2023 година.

Инициативата се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и фондация „Камен Попов“.

Източник: Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“

Откриване: 8 февруари 2023 г.
Място: Галерия Нова, бул. „Георги Данчев“ №7, гр. Сливен
Закриване: 23 февруари 2023 г.

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.