Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

IX дискусия на НЦК и изложбата „Поколението Милениум – илюстратори“ – 2017 г.

Вчера (13 декември 2017 г.) се състоя откриването на първата изложба, организирана от сайта „Българска илюстрация“. Експозицията, състояща се от 30 произведения на млади български илюстратори, бе представена в мраморното фоайе на НДК като част от програмата на Софийския международен литературен фестивал в партньорство с Национален център за книгата – НДК. Откриването беше съпроводено и от дискусия на тема „Трудната среща с българския издател“, която бе и последната дискусия за 2017 г., обявена за Година на детската книга.

В дискусията се включиха Милена Радева – илюстратор и администратор на сайта „Българска илюстрация“; Михаела Петрова – ръководител на Национален център за книгата – НДК; Зорница Христова от издателство „Точица“; Манол Пейков и Христо Гочев от издателство „Жанет 45“; Александър Кръстев от сайта „Аз чета“.

Разговорът основно целеше да акцентира върху младите български илюстратори, които активно работят в полето на книжната графика, но по една или друга причина рядко биват забелязани от родните издатели. Разбира се изключения от правилото винаги има, каквито именно са издателство „Точица“ и издателство „Жанет 45“, които работят с много и различни художници. Като една от основните „грешки“ на издателите бе изтъкнат и фактът, че те рядко се интересуват от студентите, завършващи специалност „Книга и печатна графика“ в Националната художествена академия и ежегодните изложби и защити на дипломантите на специалността. Както и липсата на заинтересованост от страна на редица структури, които могат и е редно да провокират повече такива разговори и изложби.

Трудната среща между илюстратори и издатели е и в липсата на художествен редактор дори в някои големи издателства, чиято функция освен да следи творческия процес вътре в издателството е, и да следи развитието на художниците-илюстратори в общ план. В тази връзка младото поколение активно се самопредставя в онлайн пространството, докато издателите разчитат на лични връзки и познанства, което крайно капсулира разнообразието от творци.

Много въпроси бяха повдигнати и засегнати в разговора, а ние се надяваме, че темата ще продължи и че ще бъде все по-конструктивна. В публиката освен художниците бяха и преподаватели от Националната художествена академия, представители на много издателства, сред които „Жанет 45“, „СофтПрес“, „Ентусиаст“, „Кръгозор“, „Златното пате“, „Колибри“ и др., които проявиха интерес не само към дискусията, но и към имената на поканените в изложбата илюстратори, както и различни медии.

В края на разговора Милена Радева обяви, че работи по няколко идеи за следващата година, които отново да са в полза и на илюстраторите, и на издателите, а ние ще следим развитието на тези идеи.

Целият албум със снимки от откриването можете да разгледате тук.

Както и видео на разговора, благодарение на колегите от сайта „Аз чета“ – тук.

А ето и кои бяха 30 участници в изложбата:

Александра Георгиева, Александър Игнатов, Анна Цочева, Борис Праматаров, Борислава Караджова, Диляна Елшишка, Добромир Томов, Елена Назърова, Ема Вакарелова, Ина Христова, Константин Колев, Люба Дашинова, Мария Налбантова, Марияна Пашева, Мартина Андонова, Мая Лилова, Мила Янева-Табакова, Михаела Караджова, Милена Радева, Мира Мирославова, Надежда Кацарова, Нели Друмева, Омана Кацарска, Ралица Алексиева, Рафайла Райкова, Розалина Буркова, Сара Христова, Светослав Петров, Светослав Станков, Яна Добрева

Всеки от илюстраторите ще бъде представен в течение на седмицата в нашия сайт и FB страница.

Снимки: личен архив

Вера Петрова (програмен директор на Софийския международен литературен фестивал)
Милена Радева (илюстратор и администратор на сайта „Българска илюстрация“)
Михаела Петрова (директор на Националния център за книгата – НДК)
Зорница Христова (писател и издател – издателство „Точица“)
Александър Кръстев (създател на сайта „Аз чета“)
Христо Гочев (дизайнер в издателство „Жанет 45“)
Манол Пейков (издателство „Жанет 45“)

No Comments

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.