Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

„Пръстенът на нибелунга. Залезът на боговете“ – изложба на Петър Станимиров

На 10 октомври 2017 г. на IV етаж на СБХ бе открита последната – четвърта изложба с илюстрации към тетралогията „Пръстенът на нибелунга. Залезът на боговете“. Илюстрациите са дело на Петър Станимиров, автор на адаптацията на Вагнеровото либрето е Елена Павлова, а дизайнер – Красимира Деспотова. Издателство „Кибеа“ се захваща с амбициозния проект по предложение на самия художник и така четири години и 222 илюстрации по-късно историята е завършена и представена пред гостите в галерията. За всички фенове, следили творчеството на Петър Станимиров, тази изложба определено ще бъде едно невероятно изживяване, а ако има такива, които досега не са се сблъсквали с приказните образи на художника, ще имат възможността да се запознаят с него чрез тези близо 60 табла.

Изложбата откри Антон Стайков, който от името на СБХ поздрави екипа. „Пепи Станимиров от години знае как да рисува с молив, с туш, с таблет, но най-важното е, че той знае да работи с пространства и фантазни територии. Затова всички ние го обичаме и той има толкова много почитатели.“

Гергана Рачева още веднъж подчерта колко важна е симбиозата в екипната работа – едно либрето да се превърне в текст, без да звучи изкуствено; илюстрациите да са ярки, запомнящи се; дизайнът – ясен, красив; изданието да е амбициозно и да отговаря на всички високи критерии и да не прави компромиси с нищо. „Това е книга, която гледа към миналото, имаме я в настоящето, но със сигурност ще остане в бъдещето!“

Елена Павлова сподели, че работата по книгите не е била лесна и не е била малко. Самият текст не се води стриктно по самото либрето, но е вдъхновен по свой собствен начин от него и запазва приказната логика, така че да е лесно четивен и завладяващ.

Красимира Деспотова отбеляза, че две са основните неща в една книга: „когато има един добър текст, когато има едни хубави илюстрации, тогава работата на дизайнера е удоволствие“.

Петър Станимиров обяви, че проектът вече е завършен, но че скоро го очакват други приключения. „Няма смисъл да обяснявам как съм ги рисувал, колко ми е било трудно… Единствените чувства, които изпитвам в момента са две: едното е облекчение и радост, че съм завършил един огромен труд, а другото е тъга, че съм го завършил“. Художникът благодари на екипa, с когото са работили през цялото това време и на издателство Кибеа.

Изложбата ще бъде в залите на Съюза до края на месец октомври.

Снимки: Милена Радева – още снимки можете да разгледате тук.

Елена Павлова, Петър Станимиров, Красимира Деспотова, Гергана Рачева

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.