Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Представяме: Албена Лимони

Албена Лимони

Дата и място на раждане: Родена съм на първи ноември 1992-ра година в град София.

Образование: Завърших художествената гимназия в София, а после и Академията, където бях част от ателието по „Книга и печатна графика“.

Професионален опит: Случи ми се така, че не се занимавам активно с книги и илюстрация. Работих известно време с ателие „Прегърни ме“, там рисувахме заедно с чудни дечица. След това продължих с работа върху дизайн на опаковки, което правя и до днес. В последно време все повече се фокусирам върху илюстрацията, книгите и типографията.

Изложби и награди: Участвала съм в изложби, печелила съм и награди. За сега очаквам да се случи нещо много мащабно, което да отразя. Останалото са приятни случки.

Илюстрирани произведения: Илюстрирах книгата „Къде отива кучето“ на авторa Станислав Цонев, издателство СОНМ (2013г.); Скоро направих корицата на „Змията и дъгата“ от Уейд Дейвис, издателство ЕРОВЕ, а с тях и Костадин Кокаланов в момента работим по много интересна книга с илюстрации, която се надяваме да се появи насред декември месец; Направих си малък зин, който се казва „Нощно плуване“ (Night swimming); Имам отделни публикации тук и там, но искам съвсем скоро да мога да покажа нова работа в цяло тяло книжно.

Любим илюстратор: От българските илюстратори, които са известни на публиката, много харесвам Люба Халева, Капка Кънева, Яна Левиева, Тоня Горанова… почитател съм и на нещата на Борис Праматаров, въпреки че за мен те са отделни от илюстрацията – някак самостоятелни и самодостатъчни. Има и други, които много харесвам. Впечатлена бях и от изложбата, която посетих с ретроспекция на творчеството на Ясен Гюзелев преди време. Толкова мисъл и старание вложени. Последното бих го казала за всеки един от гореспоменатите автори.  А от чуждестранните – много. Казвам двама от тях в следващите редове.

Любима илюстрирана книга? Бях много вдъхновена, когато разгледах за първи, втори и шейсет и осми път илюстрациите на Клаус Ензикат (Klaus Ensikat) в книгата „Черната стрела“. Просто са впечатляващи – такова познание на културата, бита и тогавашната епоха. Нарисувал е безброй оръжия и брони, всякакви детайли, които е надписал с подходящ саморъчен надпис, а междувременно е вплел и някои закачки. Друга впечатляваща книга за мен е „През нощта“ (At night/’s Nachts) на великия илюстратор Волф Ерлбрух (Wolf Erlbruch). Много интересната разходка на момче с баща му през нощта, когато за разлика от сюжета, ние четем тотално различна история в текста, който съпътства илюстрациите. Има и други, за тези се сетих веднага.

Коя книга мечтаеш да илюстрираш? Защо: Бих илюстрирала всяка, която не мога да си представя в момента. Предпочитам изненадващата атака пред това да си избера.

Website: В момента разполагам с профил в тази платформа – https://www.behance.net/AlbenaLimoni Не е обновяван, но предстои да бъде.

Facebook/Instagram/Twitter page:

www.instagram.com/albena_limoni

www.facebook.com/albena.limoni

Това са част от илюстрациите на авторската ми книга, която направих в края на бакалавърското си обучение – 2015 г.
Това са част от илюстрациите на авторската ми книга, която направих в края на бакалавърското си обучение – 2015 г.
Това са част от илюстрациите на авторската ми книга, която направих в края на бакалавърското си обучение – 2015 г.
Kорица на книгата „Къде отива кучето“ – 2013 г.
Рисунки, необвързани със събития
Рисунки, необвързани със събития
Рисунки, необвързани със събития
Рисунки, необвързани със събития
Tова са изображения от авторската ми книга – зин – 2015 г.
Tова са изображения от авторската ми книга – зин – 2015 г.
Илюстрацията, която стои на корицата на книгата от издателство „Ерове“ – 2017 г.

 

One Comment

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.