Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Представяме: Ани Петрова

През месец май няма как да не обърнем внимание на буквите и шрифтовете. Затова ще ви запознаем с четирима прекрасни творци, които работят в областта на шрифта. Започваме с…

Ани Петрова

Дата и място на раждане: 12 Февруари 1988 г., гр. София

Образование:

2012 – 2014 Магистър в катедра „Книга, илюстрация и печатна графика“, „Магистърска програма – Шрифт”,Освен че Национална художествена академия гр. София

2008 – 2012 Бакалавър в катедра „Книга, илюстрация и печатна графика“, Национална художествена академия гр. София

2002 -2007 Национално училище за изящни изкуства “Илия Петров”, специалност: „Графика”

Професионален опит:

Работя в областта на типографията от 4 години. В момента работя съвместно с шрифтово студио Lettersoup, където освен шрифтове по поръчка имам възможност да реализирам и собствени авторски шрифтове. Освен това заедно с колегата ми Ботьо Николчев работим и по проекти за Монотайп. От скоро съм и докторант в Художествената академия, където ми предстои да пиша дисертационен труд на тема: „Зараждане, развитие и установяване на съвременната българска форма на кирилицата“.

Изложби и събития:

2013 Нова българска типография – изложба графичен дизайн; част от програмата на международния фестивал за дизайн и визуална култура Sofia Design Week

2014 Leipzig Book Fair

2016 Обучение на Typoclass: Да направим шрифт в Glyphs

2016 Българската школа в шрифтовото изкуство – Изложба по случай 100 години от рождението на проф. Васил Йончев

2016 Лектор в конференция за графичен дизайн и типография Raster Minds, гр.Варна

2017 Интервю за Типофест с представяне на шрифта Кардинал

2018 Интервю за Типофест с представяне на шрифта Вокал

2018 Член на „Съюз на българските художници“

Какво всъщност означава, че се „занимаваш с шрифтове“?

Често ми задават този въпрос… а аз отговарям с „правя букви“. Освен че правим шрифтове по своя идея за определено предназначение, правим и  шрифтове по поръчка или доразработки на вече създадени такива. Например допълваме знаците необходими за дадена езикова система, която липсва или пък добавяме определени математически, пунктоационни знаци или символи, които липсват за определената цел на поръчителя.

* Вижте кадри от процеса на работа в края на статията

Има ли разлика между буква и шрифт?

Буквата може да бъде разглеждана като самостоятелен знак, но шрифтът не. Той е съвкупност от букви и знаци, които са взаимно свързани. Буквата е самостоятелна графема носеща характера, информацията, стила, силата, пропорцията и  усещането за целия шрифт. Не случайно имаме 2-3 основни букви, които в началото на всеки проект са определящи, от тях зависи цялата шрифтова картина.

Любим шрифт: Мисля, че всеки, който ме познава добре, е чувал многократно кой е любимият ми шрифт. Това е Mallory на Tobias Frere-Jones! Този шрифт ме респектира и вдъхновява.

„Mallory“
автор: Tobias Frere-Jones

Шрифтът илюстрация ли е?

О, да! Шрифтът освен че е нещо без което практически не можем, е и както често обичам да казвам, особен вид изкуство… Буквите не са просто геометрия, чрез която да се изразим, те са рисунка, ритъм, хармония, естетика, стил, епоха. Да направиш шрифт не е проста задача, преди всичко стои въпросът за какво го правиш, за къде го предназначаваш, или именно какво ще изразиш или изобразиш чрез него. При правилна и точна употреба шрифтът може да замени илюстрацията, стига да са използвани всичките му изразни средства на правилното място, тогава въздействието върху читателия би могло да е такова каквото се постига и чрез илюстрацията.

Кой шрифт си мечтаеш да „направиш на кирилица“?

Всъщност вече успях да реализирам една такава мечта. Наскоро с Ботьо имахме възможността да работим по шрифт на Монотайп, създадохме съвременна българска форма на кирилицата на шрифта Neue Frutiger. Освен че страшно много се вълнувах докато работим по него, този шрифт ме научи и на доста тънкости в изграждането на дизайна на буквите. За мен всеки подобен проект е стъпало нагоре и дори все още не мога да повярвам, че имам възможност да работя по толкова известни и майсторски направени шрифтове.

Какво най-често хората НЕ знаят за шрифтовете?

Доста често се сблъсквам с хора, които ми задават въпроса: „Е ти за какво правиш шрифтове, като то си има достатъчно?..“ или „Това работа ли е, за първи път чувам подобна професия?“  и подобни въпроси, на които понякога дори не знам как да отговоря.

Разбира се има и хора, които са в дизайн средите и са доста по-наясно, но те също често подценяват нашата работа. Например за това колко време отнема създаването на един шрифт. Хората смятат, че ние просто правим едни букви и дори се е случвало да ми казват „Хайде добави и тези знаци колко му е…“, без да имам възможност да обясня, че тези знаци ще ми отнемат още няколко месеца работа. Освен че отнема доста време, а понякога и години, създаването на шрифт изисква и много търпение, постоянство и зверска упоритост. Определено не е за всеки, дори бих казала, че шрифтовите дизайнери сме доста странни птици, често дори и трудни за разбиране.

Website: https://www.lettersoup.de

Facebook: lettersoup

Instagram: lettersoup_type_foundry

Kardinal / Авторски наборен шрифт в 16 начертания, реализиран 2017 г.
автор: Ани Петрова

Vocal / Авторски наборен шрифт в 28 начертания, реализиран 2018 г.
автор: Ани Петрова

*Ани Петрова сподели с нас и кадри от работния процес на създаването на авторския ѝ шрифт Kardinal. Ето и нейния „шрифтов“ разказ.

No Comments

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.