Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Представяме: Борислава Андонова (Bobbo)

Борислава Андонова (Bobbo)

Професионален опит: Още от много малка намирах време да рисувам където намеря(стените в къщи бяха редовно декорирани :D). Хобито ми от детството обаче се превърна в професия през 2013, когато започнах работа като гейм-дизайнер за мобилна игра. След приключване на проекта станах илюстратор на свободна практика и от тогава съм работила по много проекти – дизайни на корици и поздравителни картички, илюстрации за моден бранд както и много персонализирани портрети. Стремежът ми е да създавам вълнуващи и запомнящи се персонажи, за всеки проект по който работя.

Любим илюстратор: Много са – Heikala, Beomjin Kim, Beatrice Blue, Puba 24, Yvan Duque и Gop Gap.

Любима илюстрирана книга? За мен любими и запомнящи се може да не са непременно красиви и стилизирани илюстрации. Пример за това е една от любимите ми книги  „Вещиците“ на Роалд Дал. Рисунките за книгата са толкова странни, че като малко дете бях доста шокирана. За пръв път се сблъсквах с детска книга, където рисунките не са приветливи и ярки ами по-грубо скицирани и плашещи. А книга която наскоро грабна вниманието ми беше She Made a Monster: How Mary Shelley Created Frankenstein. Много добри илюстрации към също толкова интересна и мрачна история.

Коя книга мечтаеш да илюстрираш? Със сигурност Алиса в Страната на Чудесата, заради целия сюрреализъм на книгата, който не само е вълнуващ за пресъздаване, но и дава много свобода за интерпретация на един художник. Също така бих се радвала да участвам в илюстрирането на българска книга, мисля че имаме достатъчно материал, а и фантазията на едно дете се отключва много по-добре с книга от колкото с телефон в ръка.

Website: Нямам официален сайт, но можете да ме последвате в Инстаграм където публикувам всичките си рисунки, както и видеа с рисувателния ми процес и много скици!

Instagram – https://www.instagram.com/bobbo_andonova

Facebook – https://www.facebook.com/bobbo.andonova

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.