Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Представяме: Елизавета Ангелова

Месец май символично посвещаваме на буквите. Тази година ще ви запознаем с четирима художници, които работят в областта на калиграфията и ръчнописания текст.

Елизавета Ангелова

Образование:

Средно: МГ „Д-р П. Берон“ , Варна

Бакалавър: Рекламен дизайн, НХА, София

Магистър: Калиграфия, НХА, София

Професионален опит (с няколко думи):

Над 6 г. професионален опит като графичен дизайнер. Работила съм в две от добре познатите рекламни криейтив агенции в София. В момента работя на свободна практика и се занимавам с калиграфия и лого дизайн.

Изложби/проекти/награди:

Все още не съм имала самостоятелна изложба, но имах удоволствието да участвам като автор в множество интересни проекти и колаборации с различни партньори.

По-интересни акценти:

  • През пролетта на 2018 г. с моята колега Дана Тилева участвахме в експозициите на Sofia Paper Art Fest в НДК и галерия „Арте“. (В НДК – с мащабна композиция от 5 пана с дължина 4-5м., посветена на кирилицата и глаголицата. В „Арте“ – всяка с по две работи, вдъхновени от надслова „Минало. Настояще. Бъдеще.“)
  • В рамките на същия фестивал изнесох лекция с последваща демонстрация на тема „Древните корени на българското писмо“;
  • В края на ноември 2018, съвместно с колегата ми от специалност „Калиграфия“ Дана Тилева, открихме експериментална изложба, представяща калиграфия върху музикални плочи.

– Мои калиграфски проекти са публикувани и в международни медии като сватбеното списание Magnolia Rouge и ежегодно издаваната книга Typism Book на австралийската организация Typism Global Community.

Какво всъщност означава, че се занимаваш с калиграфия?

Означава че изразявам ежедневно неизмеримата си любов към писаните букви и имам щастието това да се превръща с все по-голяма скорост в моя професия. Винаги съм се възхищавала на изящните буквени форми, било то печатни или ръчно изписани. В академията имах възможността да задълбоча изучаването им и процесът продължава всеки ден – калиграфията е необятен и неизчерпаем източник на вдъхновение.

Има ли разлика между „шрифт” и „калиграфия”?

Понятието шрифт има две основни значения в нашия език. Едното – самата форма на буквите, външният им вид, и второто – пълната колекция/комплект от метални буквени плочки (клишета), който се използва при старите печатарски машини. Думата „шрифт“ по-скоро се използва при машинно или дигитално набиране на текст. При калиграфията, т.е. ръчното изписване, е по-удачна употребата на термина стил. При ръкописа буквите няма как да са машинно еднакви всеки път и точно в това се крие магията ѝ за мен.

Калиграфията илюстрация ли е?

Както и по-горе споменах, калиграфията е необятна – от това да служи на администрацията до това да бъде неотменна част от източните медитативни ритуали. Не бих я ограничила в едно определение. Когато калиграфията прекрачи в зоната на експресивното и абстракното, тя може да бъде всичко. Тя винаги е израз на вътрешния свят на артиста. Едно движение с четката може да бъде птица. Или река.

Съществува все пак и терминът „калиграма“,  с който се обозначава дума или текст вписани в графична форма, контекстово обвързана със значението или темата им. В този смисъл, калиграфията илюстрира.

Какво си мечтаеш да напишеш/изобразиш/илюстрираш чрез калиграфия?

Всеки ден давам израз на моя емоция, мисъл или идея чрез калиграфията. Що се касае до личните проекти, рядко сядам с ясна идея за резултата. Имам визия наум, но се оставям на процеса да ме отведе към крайният вид на проекта.

 Какво най-често хората НЕ знаят за калиграфията?

Броят и височината на купчините изписани листи, които стоят зад думата или дори буквата, която се явява изписана на един дъх. Както казва един невероятен човек, Shinzan Miyamae,  за калиграфа не настъпва моментът, в който да си каже, че се е научил и че може да спре да се упражнява. Той е на над 80 години, твърди, че още се учи и започва с разписване всеки свой ден.

 Любими калиграфски примери (автори, произведения или подобно):

Човекът, който може да се каже, че е причината да се влюбя в калиграфията е Luca Barcellona. Артист, безкрайно вдъхновяващ и неспирно изненадващ с множеството стилове, които владее до виртуозност.

Website: Under construction 🙂

Facebook/Instagram/Twitter page:

FB:  Written by Ellie

IG:  @ellieanngelova

Снимка: Радостина Босева
Снимка: Юлия Маринова

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.