Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Представяме: Фиделия Косева

Юли… време е за море, почивка и четене на плажа, затова този месец ще посветим на кориците и техните създатели.

Фиделия Косева

Образование: Бакалавър “Графичен дизайн” НБУ

Професионален опит: Работя като графичен дизайнер от шест години, а като художник на корици на свободна практика – от четири. По-голямата част от професионалия ми опит е в сферата на книгоиздаването

Изложби/проекти/награди: Като студент мои плакати са участвали в изложби, организирани от НБУ, но от тогава до сега всичко е книги 🙂

Какво всъщност означава да правиш корици? Разкажи ни за твоя процес. За мен означава най-вече много любов към четенето, към книгите. Още от малка исках да се занимавам с книги, не с рисуване, не с дизайн – с книги. Това едновременно откриване и откъсване от света, магията на изкусно заплетената история, усещането за ново начало всеки път, когато отвориш нова книга – това са безкрайно ценни неща за мен, затова и процесът ми започва с четене. Четене и вникване. Ако с малко повече късмет, имам срок, който го позволява, няколко дни мислене и варианти. После изчистване и дооформяне, изглаждане и прецизиране на вариантите. Никога не успявам да спра само на един дизайн, изпращам по няколко варианта, защото всяка история може да бъде погледната от много страни, може да бъде осмислена по различен начин, провокира те в различни посоки. После с издателството или автора се спираме на един, пипвам го още малко, ако има нужда след като вече е “отлежал” няколко дни и сме готови.

Корицата илюстрация ли е? Корицата е илюстрация, която едновременно грабва и задържа вниманието и загатва историята в книгата. Тя трябва едновременно да е естетически издържана, но и да “продава”, да се откроява, да омагьосва, да удивява.

Корица, на кое произведение си мечтаеш да създадеш? Тук имам все още една-две неизживяни тийнейджърски мечти. Фентъзито и фантастиката са ме увличали винаги и да направя корица за Толкин, Робърт Джордан или Брандън Сандерсън си остава мечта за мен. Тези истории са толкова заплетени, многопластови, изпълнени със смисъл и символика, че синтезирането на всичко това и оформянето му в корица би било голямо и най-вече изключително интересно предизвикателство.

Какво най-често хората НЕ знаят за корицата на една книга или за процеса на създаването ѝ? Предполагам, че не знаят, че половината от работата ни е дипломация :). Сложен процес на аргументиране, teamwork, корекции и побутвания на дизайна от тук, от там, защото корицата е илюстрация, но книгата е и продукт, който трябва да се продава. Когато накрая на този процес всички останат доволни от резултата – тогава съм истински щастлива, защото и авторът е доволен от визуализирането на текста му, и аз от крайния проект, а и книгата е получила възможността да стигне до максимално много хора.

Любими примери, които са те накарали да посегнеш към книга, заради корицата? Примерите са много, непрекъснато се удивлявам на чуждестранни издания, които експериментират с печатни техники и материали, на супер идейни и минималистични проекти, които се открояват. Последната книга, която си взех заради изчистената и идейна корица, която ме заинтригува, беше Eleanor Oliphant Is Completely Fine. Книгата е разкошна.

Websitehttps://fkosseva.carbonmade.com/

Без теб, Мишел Бюси, Enthusiast, 2015
Творци на съвпадения, Йов Блум, Изток-Запад, 2017
Светлината, която изгубихме, Джил Сантополо, Ciela, 2017
Жестокост в наш стил, Араминта Хол, Deja Book, 2018
Лешниковата гора, Мелиса Албърт, Ера, 2018
Не толкова кратка история на самолета, Захари Карабашлиев, Ciela, 2018
Отворени рани, Джилиан Флин, Ера, 2018
Десет малки негърчета, Агата Кристи, Ера, 2018
Пентамерон, или приказка на приказките, Джамбатиста Базиле, Милениум, 2019
Феликс и невидимият извор, Ерик-Еманюел Шмит, Ера, 2019
One Comment

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.