Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Представяме: Георги Гиков

Месец май символично посвещаваме на буквите. Тази година ще ви запознаем с четирима художници, които работят в областта на калиграфията и ръчнописания текст.

Георги Гиков

Образование: „Графика“ в Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“ – София; „Книга, илюстрация и печатна графика“ (бакалавър) & „Шрифт“ (магистър) в Национална художествена академия – София.

Професионален опит: В последно време съм се отдал най-вече на магистърският си проект – дизайн на наборен шрифт, предимно вдъхновен от калиграфията. Отворен съм за работа като художник не само на буквите, а и в областите на илюстрацията, графичният дизайн и графиката.

Изложби & проекти: Скорошни участия: 2019, 2018 – участие в изложбите на VI „Форум Малки графични форми“ в София, Монтана и Стара Загора. 2018 – участие в изложба на „Pangram“, III международен конкурс за студенти по шрифт и калиграфия, Харков, Украйна. 2018 – участие в изложба „Нестандартни книжни издания за деца“ в Generator, София. Експозиция на студентски дипломни проекти от катедра „Книга, илюстрация и печатна графика“, Национална художествена академия, София. 2018 – участие в изложба на 14-ти студентски конкурс по рисуване, организирано от катедра „Рисуване“, Национална художествена академия, София. 2018, 2017, 2016, 2015 – участие като преподавател в Лятна академия за деца и ученици към Национална художествена академия, София. 2017 – практическо обучение в Sito Studio, проект „Студентски практики“ на Министерството на образованието и науката, София. 2016 (септември) – 2017 (февруари) – студентска мобилност по програма „Еразъм +“ в LUCA – School of Arts, Гент, Белгия. 2016 – участие в работилница и изложба „Изгубени в Превода“ (Lost in Translation), част от One Design Week, кино „Космос“, Пловдив. 2016 – участие в международна работилница за креативно мислене и дизайн процеси „Know-How Show-How”, София.

Какво всъщност означава, че се занимаваш с калиграфия? Задавам си този въпрос доста често. „Изкуството на красивото писане“ е само едно определение, което може да се даде. От около 2 години интересът ми за изписване на знаци се задълбочава и за себе си намирам, че калиграфията може да бъде много особен начин на изразяване. В даден момент, естетиката и композицията може да бъде по-важна, отколкото четливостта на буквите. В практикуването може да е по-важно състоянието и концентрацията в което навлизам, отколкото самият резултат от написаното.

Има ли разлика между „шрифт” и „калиграфия”? Ако исторически проследим корените на тези две направления, ще открием, че няма много разлика. Едно време „калиграфията“ е била „шрифта“ който обслужва една книга. Днешно време разстоянието между двете е по-голямо поради компютърните средства. Един наборен шрифт преминава през многобройни етапи преди да влезе в употреба. Трябва да е функционален, всички знаци да хармонизират помежду си в най-различни сценарии, калиграфията и изписването на ръка може да помага в процеса на създаване. През точно това преминавам в момента с работата си по магистърския проект.

Калиграфията илюстрация ли е? Може да бъде инструмент за илюстрация в определен момент. Много зависи как и от какво се нуждае дадена идея в изобразяването си. Калиграфията има благословията да ви визуализира словото и мисълта, които могат да съществуват сами по себе си без материализация, но една латинска сентенция гласи: „Verba volant, scripta manent” – „Казаното отлита, написаното остава“.

Какво си мечтаеш да напишеш/изобразиш/илюстрираш чрез калиграфия? Отскоро ме привлича мисълта за илюстриране на музика. Намирам, че има интересни връзки между калиграфия и музика – форма, ритъм, движение могат да се преобразуват от едното в другото и обратно. 

Какво най-често хората НЕ знаят за калиграфията?

Най-често, че вниманието ти се привлича от много малък, но значителен детайл. Има и една особена медитация и съзерцание, които се развиват като начин на възприятие.

Любими калиграфски примери: Един от главните хора, който ми преподаваше в НХА и ме вдъхнови да се занимавам с калиграфия е проф. Тодор Варджиев. Споменавам и Джон Стивенс и Денис Браун като ранни вдъхновения. Разбира се, сега вече любимите автори и произведения са много.

Website: https://www.behance.net/georgigikov

Калиграфски разработки за наборен шрифт, магистърски проект (в процес), 2018/2019 г.
Композиция от букви, 2018 г.
Цитат от Лао Дзъ, 2018 г.
Цитат от Лао Дзъ, калиграфия обработена върху разливка от Talens Ecoline, 2018 г.
Композиция към „Върви, народе възродени“ на Стоян Михайловски, 2018 г.
Цитати на Лао Дзъ, участие в „Pangram“, III международен конкурс за студенти по шрифт и калиграфия, Харков, Украйна, 2018 г.
Цитати на Лао Дзъ, участие в „Pangram“, III международен конкурс за студенти по шрифт и калиграфия, Харков, Украйна, 2018 г.
Цитати на Лао Дзъ, участие в „Pangram“, III международен конкурс за студенти по шрифт и калиграфия, Харков, Украйна, 2018 г.
Цитати на Лао Дзъ, участие в „Pangram“, III международен конкурс за студенти по шрифт и калиграфия, Харков, Украйна, 2018 г.
Калиграфия по музика на Tool, 2018 г.
„Земля“, вдъхновено от глаголицата, 2018 г.
Калиграфия вдъхновена от българската, гръцката и латинската азбука, 2018 г.
„Омега“, вдъхновено от гръцката азбука, 2018 г.
Произволно подбрани екземпляри, 2019/2018 г.
Цитат на Лао Дзъ, 2018 г.

Тодор Варджиев
Книгата „Scribe” на Джон Стивенс
Денис Браун пред свои работи

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.