Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Представяме: Костадин Кокаланов

Месец май символично посвещаваме на буквите. Тази година ще ви запознаем с четирима художници, които работят в областта на калиграфията и ръчнописания текст.

Костадин Кокаланов

Образование: Средно, две прекъснати висши специалности, в процес е трета.

Професионален опит:  Всякакъв тип графичен дизайн и визуална комуникация през изминалите 12-14 години за клиенти в различни мащаби и индустрии.

Изложби/проекти/награди:

2012 г. – Hand to Type: Scripts, Hand-Lettering and Calligraphy / gestalten.com / публикация

2013 г. – Sofia Design Week / изложба „Нова българска типография“ / куратор Кирил Златков

2015 г. – НОЩ Пловдив / изжложба KKIIVV / заедно с Илиан Илиев / галерия

„Ластици“

2016 г. – 120 години българско изкуство / публикация

2018 г. – изложба „Знак & Змей“ / заедно с Албена Лимони / галерия „Intro”, София

2018 г. – изложба „Преглед на българския дизайн 2018“ / Melba Festival / UniCredit Studio, София

Какво всъщност означава, че се занимаваш с калиграфия? Изписвам текст с различни инструменти, за да постигна определен характер на графиката.

Има ли разлика между „шрифт” и „калиграфия”? Определено. Калиграфията е емоционално и спонтанно преживяване. Резултатът от нея може да е напълно абстрактен. Когато подготвяш калиграфска композиция, взимаш решения за този набор от знаци в определен ред, докато при конструирането на шрифт се цели баланс между знаците във всякакъв тип комбинации. Това са само няколко малки детайла. Би могло шрифтът да има осезаемо калиграфско начало, но може и да е богата фамилия с множество начертания, която е проектирана за дълъг наборен текст. Калиграфията е повече спонтанен жест, типографията е повече логичен план.

Калиграфията илюстрация ли е? Би могло да бъде. Във всички случай характерът на буквите показва някакво състояние, което комуникира със зрителя. Има и по-буквални примери като калиграмите, при които се изражда конкретен образ от изписан текст.

Какво си мечтаеш да напишеш/изобразиш/илюстрираш чрез калиграфия? В няколко проекта вече се опитвам да илюстрирам звук чрез изписан текст. От много време се вълнувам от развитието на технлогиите за визуални изкуства и възможностите, които програмирана среда може да генерира графика. В тази посока са желанията ми за бъдещи реализации, както и ръчно направени надписи в големи мащаби.

Какво най-често хората НЕ знаят за калиграфията? И да е интересно? Не съм сигурен какво би било. Много по-впечатляващо е да гледаш как се случва, отколкото да видиш статичния краен резултат.

Любими калиграфски примери: Не само калиграфи, но различен тип артисти на букви: Rudolph Koch, Herman Zapf, John Stevens, Борис Ангелушев (заглавки и текстовите композиции), Стефан Кънчев с неговите авторски типографски решения, Giuliano Bocchi, Luca Barcelona, Herb Lubalin, OhNo Type и много други.

Website: https://www.instagram.com/kostadin_kokalanov/

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.