Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Представяме: Кристиян Терзиев

Месец май вече трета година посвещаваме на буквите. Първият път представихме техните създатели, вторият – калиграфията, тази година сме се насочили към логата и логотипите, затова… в четири поредни понеделника ще видите творбите на четирима колеги, които са посветили своето творчесто на тази нелека мисия. Започвахме със Светослав Станков и продължаваме с…

Кристиян Терзиев

Образование: НХА, бакалавър „Метал“ в катедра „Метал“, магистър „Визуална комуникация“ в катедра „Плакат и визуална комуникация“.

Професионален опит: Занимавам се професионално с графичен дизайн над десет години.

Изложби/проекти/награди/участия:

Участвал съм в няколко съвместни изложби, от които по-значими са „70 години Димитровград“ – 2017 г., в която бях награден, също така в пътуващата изложба „70 години Плакат и визуална комуникация“ – 2017/2018 г. и „Нов политически плакат“ – 2018 г. Също работя съвместно с Български пощи към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за създаването на различни авторски печатни изделия.

Какво всъщност означава да правиш лога/логотипи? Разкажи ни за твоя процес.

Създаването на лого или логотип е нелесен процес. Започва се от изследване на проблемите и разбиране на крайната цел. След което идва умопомрачението – как, защо, какво. Все пак се създава нещо от нищо и това не минава безболезнено. Когато само най-значимото се синтезира в семпло и елегантно визуално послание обаче, идва и удовлетворението.

Логото/логотипът илюстрация ли е? 

За мен логото и илюстрацията имат известно припокриване, но ги различава функцията, която трябва да имат спрямо крайното им предназначение. Логото има за цел да означи даден обект, да заявява на наблюдаващия ясно и категорично принадлежността си към нещо. Също така разказвателният характер при него е сведен до минимум.

Логото/логотипа на какво си мечтаеш да създадеш? 

Всеки път, в който правя лого или логотип, се старая да го обмисля възможно най-обстойно така, че да не се налага да се коригира след време. Та по-скоро мечтая и бих бил доволен някое да ме пребъде.

Какво най-често хората НЕ знаят за направата на логото/логотип? Кои са подводните камъни?

Никой не знае всичко за направата на каквото и да е. При логото и логотипа пък подводните камъни са на различни места в зависимост от пътя, който художникът е поел. Опитът помага, а също и желанието за самоусъвършенстване. Но за да дам все пак и пример, добре е всички да знаят, че не го правим за себе си, напротив. Зрителите трябва да разберат визуалното послание.

 

Стефан Кънчев„Целулоза и хартия”
София

Любими примери, които са те вдъхновили в твоята работа? 

Мога да се вдъхновя от всичко, в което виждам вложена умисъл. Рядко в популярните и наложени неща има такава, хората просто се доверяват сляпо на всичко, с което са свикнали. За мен правилното е художникът да се научи да вижда оригиналното и интелигентното решение във всяко нещо, което притежава такива качества. За да не съм съвсем голословен, за мен трудът на Стефан Кънчев е един от най-вдъхновяващите примери.

 

Website: https://www.behance.net/kterziev

графичен знак от проект за корица на книга (2017)
проект за лого TRACK POINT (2017
проект за лого Devil Walking (2018)
проект за лого GB4 Residence (2019)
графичен знак от плакат за “Поколението Милениум – илюстратори. Трудната среща с българския издател. (2017)
проект за лого СЕМЕЛА (2018)
контекстуална адаптация на логото на Kaufland (2019)
проект за лого VERTEK digital marketing agency (2019)
проект за лого antilopa (2019)
проект за лого ARTEINO (2019)
No Comments

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.