Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Представяме: Кристина Стоянова

Продължаваме с тематичното представяне на автори и тъй като месец февруари някак така предразполага към нашата тема, ще ви представим няколко художника, които изработват картички: Започваме с…

Кристина Стоянова

Образование: Бакалавър – Графика и Магистър – Графичен дизайн в НХА

Професионален опит: 3 години съм работила като графичен дизайнер в няколко рекламни агенции, а от началото на 2017 работя фрийланс като илюстратор. От 6 месеца правя и чанти с десени рисувани от мен, което е един доста неочакван завой в арт кариерата ми, който ме изкара на една малко по-добре осветена улица.

Изложби/проекти/награди/участия: Първа награда за компютърна графика от фестивала за компютърни изкуства „Computer space” през 2013-та и две изложби към същия фестивал 2015та и 2018та година, но нито една по собствена воля и инициатива.

Какво всъщност означава да правиш картички? Разкажи ни за твоя процес.
За мен да правя картички означава да създам изображение в малък формат, което да бъде подарено и да накара човека, получил го, да каже „Оооолее”. Харесва ми, когато хора, които не познавам виждат нещо, което съм сътворила и имат чувството, че е създадено точно за тях. Процесът е същият, както при създаването на всичко друго, което рисувам. Рисувам, докато не се появи нещо, което да ме усмихне, след което взимам тази идея и я развивам, докато не се получи изображение, което да съвпадне с това, което съм си представяла.

Картичката илюстрация ли е? А илюстрацията картичка ли е?

Картичка за какво събитие/повод си мечтаеш да създадеш? Не съм се замисляла, но сега като се налага, би ми било интересно да създам картичка, за тъжно събитие, която да има за цел да зарадва и обнадежди получилия. Не е нужно да е погребение чак, може да бъде и просто развод 😀 Защото, като е весело е лесно!

Какво най-често хората НЕ знаят за направата на една картичка? Не знаят, че когато правиш картичка, не искаш да създадеш просто картинка, а по-скоро все  още не изживян спомен.

Любими примери, които са те вдъхновили в твоята работа?  Вдъхновяват ме всички хора, които виждам с каква любов и старание правят това, което правят. Но например:
https://www.instagram.com/chey.barton/
https://www.instagram.com/ghost_puff/
https://www.instagram.com/denisillustrates/
https://www.instagram.com/marijatiurina/
https://www.instagram.com/mrdanidiez/

Facebook/Instagram/Twitter page:
https://www.facebook.com/kristinamademe
https://www.instagram.com/kristina.made.me/
https://www.etsy.com/shop/KristinaMadeMe

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.